Een hemelsbreed verschil

17 februari 2011 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Bewoners van de Zonstraat en de Welgelegenlaan zijn elkaars achterburen. ,,Maar ik heb zelden twee straten gezien, die zó dicht bij elkaar liggen en waar de afstand zó groot is”, zegt vastgoedmanager Peter Felix van Heuvelrug Wonen. De discussie over nieuwbouw aan de Zonstraat is opgelaaid, maar de woningcorporatie rekent erop dat het project volgens plan kan worden uitgevoerd.

De Zonstraat en Welgelegenlaan liggen ver uiteen

door Michiel Schaaij

Voordat de schop in de grond kan, moeten eerst enkele procedures worden doorlopen. Het ontwerp van het bestemmingsplan ligt nog een week ter inzage en VVD-er Peter van der Zee riep bewoners onlangs op, hun mening kenbaar te maken. De liberalen zeggen een uiterste inspanning te willen doen om tot een nieuwe opzet van het plan te komen. Maar coalitiepartner Groen Links/PvdA is ‘not amused’ en wijst op het raadsbesluit van 2009. Op 28 mei van dat jaar keurde een meerderheid van de gemeenteraad de stedenbouwkundige kaders goed. Initiatiefnemer Heuvelrug Wonen verwacht daarom dat het huidige voorstel ongeschonden uit de politieke strijd komt. ,,De partijen die toen vóór stemden, hebben nog steeds een meerderheid in de Raad”, aldus Felix. ,,Daar zit onze verontwaardiging”, vult directeur Jos Sleyfer aan. ,,We gaan ervan uit, dat de gemeenteraad zich aan haar eigen uitspraak houdt.” Tegenstanders van het nieuwbouwplan redeneren dat er 28 woningen verdwijnen en daar 66 voordeuren voor in de plaats komen. Maar volgens Heuvelrug Wonen geeft dat een vertekend beeld, omdat er een leegstaand bedrijfsterrein bij het project wordt betrokken. Om bouwplannen af te schieten, gebruiken tegenstanders graag het toverwoord verdichting. ,,Maar bij Allemanswaard in Amerongen is die verdichting veel groter en daar hoor je nooit iemand over”, zegt Felix.

Vinexwijk

Ook de term Vinexwijk is absoluut niet op z’n plaats, vindt hij. ,,Inbreiding is iets anders dan het invullen van een Vinexlocatie. Dat is appels met peren vergelijken.” Als je kijkt naar het aantal woningen op een bepaalde oppervlakte, dan gelden er bij inbreiding heel andere normen. De noodzakelijke infrastructuur en voorzieningen zijn bij inbreiding immers al in de wijk aanwezig. Dat geldt zeker voor de Zonstraat, waar de winkels van de Traaij letterlijk om de hoek liggen. Voor inwoners die slecht ter been zijn, wordt de Zonstraat dan ook een ideale plek, vindt Sleyfer. ,,Die behoefte mogen we als sociale woningcorporatie niet negeren”, zegt hij. Heuvelrug Wonen heeft bovendien prestatieafspraken met de gemeente ondertekend en daaraan voelen Sleyfer en Felix zich gebonden. ,,We zijn met een sociale doelstelling in het leven geroepen. De wachtlijsten zijn omvangrijk en de kansen voor sociale woningbouw zijn in de Utrechtse Heuvelrug toch al niet groot”, vinden ze. Suggesties als zou er met het nieuwbouwplan voor de Zonstraat verpaupering voor de deur staan, wijzen ze van de hand. ,,We willen iets maken dat in de wijk past en daarin gaan we slagen. De vormgeving sluit goed aan bij de bestaande bebouwing, dat is onomstreden.”

advertentie
advertentie