Bemiddelingspoging Molenweg mislukt

17 februari 2011 om 00:00 Nieuws

DOORN – Voor wie op zoek is naar rust en ruimte, is het prima wonen in het buitengebied. Maar dat geldt niet voor enkele bewoners van de Molenweg. Die liggen al jaren met elkaar overhoop en de beschuldigingen vliegen over en weer. De kwestie is hoog opgelopen en er is een raadsinformatiebrief van het college verschenen om de stand van zaken samen te vatten.

door Michiel Schaaij

De gemeente heeft de handen vol aan de onenigheid tussen de Molenwegbewoners. Eind vorig jaar deed het college een vergeefse poging om de langdurende conflicten tot een oplossing te brengen. Een zware delegatie bracht in november een bezoek aan de betrokken bewoners en bedrijven. Burgemeester Frits Naafs, wethouder Tim Verhoef en clustercoördinator Grietzen Siedsma stelden vast, dat op alle vier adressen overtredingen worden begaan.

De ruziënde buren wijzen met de beschuldigende vinger naar een ander, maar houden zich intussen zelf niet aan de regels. Naafs, Verhoef en Siedsma bedachten onconventionele plannen en maatregelen en hoopten op draagvlak bij de strijdende partijen. De “totaaloplossing” van het college kwam erop neer, dat de gemeente alle ruimtelijke overtredingen zou legaliseren. Verder zou de ligboxenstal van een betrokken veehouder worden verplaatst in de richting van de Pittesteeg.

De afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling en de Milieudienst bogen zich over het plan en vonden het haalbaar. Even leek het erop dat de missie van Naafs, Verhoef en Siedsma was geslaagd en het compromis in Cultuurhuis Pléiade kon worden ondertekend. Maar op het laatste moment kwamen verschillende bewoners met nieuwe eisen op de proppen. Een struikelblok was ook de omvang van de nieuwe stal aan de Pittesteeg.

Volgens de raadsinformatiebrief leggen de ruziemakers de schuld voor het mislukken bij de gemeente. Zelf denkt het college, dat de Molenwegbewoners de onderlinge verschillen niet wilden overbruggen. Er zit nu niets anders op, dan bij alle illegale praktijken handhavend te gaan optreden, zegt burgemeester Frits Naafs. Hij verwacht wel dat dat een inspanning zal vergen. Of de veelbesproken afdeling Vergunning en Handhaving die klus snel kan klaren, is nog maar de vraag. Weliswaar zijn de vacatures daar vervuld, maar er is een flinke achterstand.

advertentie
advertentie