Amerongen praat over verkeer

17 februari 2011 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN - Amerongers reageerden verdeeld op de diverse stellingen van het Platform Amerongen Inspireert. Burgemeester Frits Naafs vond de stellingen ongenuanceerd. Het platform poneerde de stellingen met mogelijke oplossingen voor de verkeersproblematiek in het dorp maandagavond op een bijeenkomst voor inwoners in een goedgevulde Ark.

‘We worden bedreigd door aantal ontwikkelingen’

door Marleen Rikkengaa

Het Platform poogde een discussie onder de inwoners van Amerongen te starten, over de verkeersproblematiek die volgens hen ontstaat wanneer deze zomer het kasteel heropend wordt. De leden van het platform denken dat er een grote toeristenstroom naar Amerongen gaat komen voor het kasteel en het Nationaal Park.

De toon werd direct gezet door discussieleider Rinke Dulack. ,,We worden bedreigd door een aantal ontwikkelingen”, begon Dulack zijn inleiding. Jaap Hulsman directeur van Kasteel Amerongen nuanceerde deze uitspraak vervolgens. ,,Er zal wat meer verkeer komen, maar uit het verleden weten we dat dit geen groot probleem hoeft te zijn. Het bezoekersaantal zal groeien tot ongeveer 40.000 per jaar. Alleen op piekdagen met grote evenementen is er een overloopcapaciteit nodig aan extra parkeerruimte. Daarvoor zijn we in overleg met de gemeente.” Hulsman benadrukte dat het kasteel vooral kansen biedt voor Amerongen in zowel culturele als economische zin.

Ook Renske Zwart van het Nationaal Park en Bianca Niessen van de AMON zien vooral kansen en geen bedreigingen. ,,Door samenwerking kunnen natuurwaarden bewaard blijven en de recreanten ontspannen. We verwachten geen enorme groei van bezoekers”, benadrukte Zwart. Niessen ziet Amerongen doodbloeden op winkelgebied, zij ziet mogelijkheden in een totaal dagje uit met kasteelbezoek, wandelen in het Nationaal Park en winkelen in het dorp, maar dan wel met voldoende parkeermogelijkheden die er nu niet zijn volgens haar.

De stellingen liepen uiteen van parkeren op het kasteelterrein tot verplaatsing van de pond en reconstructie van de Burgwal tot een parkeergarage onder het Dorpshuisplein. Ook een tweede groene entree in het landschappelijk gebied op Zuylestein passeerde de revue.

Dat de stellingen weinig genuanceerd waren leidde bij sommige mensen tot irritatie. Burgemeester Naafs die namens de gemeente aanwezig was, stak dit niet onder stoelen of banken. ,,Ik wil graag genuanceerde stellingen, deze zijn te kort door de bocht. Als stellingen niet kloppen hoef je er ook niet over te discussiëren”, vond Naafs.

Ideeën als verplaatsing van de pond zullen meerdere jaren in beslag nemen, omdat de twee betrokken provincies hier over gaan. Raadslid Hans Nijhof brak een lans om toch vooral naar mogelijkheden op gemeentelijk niveau te zoeken, omdat die op kortere termijn te realiseren zijn. Dit zijn bijvoorbeeld het creëren van extra parkeermogelijkheden op de oude gemeenteopslag bij de Burgwal en eenrichtingswegen in het oude dorp.

Het platform kwam aan het einde van de avond tot de conclusie dat er voldoende stof tot nadenken is en dit nadenken vooral samen met alle betrokken organisaties moet.

Meer op www.amerongeninspireert.nl.

advertentie
advertentie