Hoogenraad: ‘We kunnen geen kant op’

17 februari 2011 om 00:00 Nieuws

LEERSUM - Voor ondernemer Wijnand Hoogenraad (70) is de grens bereikt. Al twaalf jaar is hij op zoek naar een andere bedrijfsruimte voor zijn takel- en bergingsbedrijf. Aan de Rijksstraatweg is Hoogenraad ruimschoots uit zijn jasje gegroeid, maar tot dusver wil de gemeente Utrechtse Heuvelrug niet meewerken aan een bedrijfsverplaatsing.

Bedrijf voert al jarenlang strijd om verhuizing

door Michiel Schaaij

Bij de ingang van het bergingsbedrijf is het dringen geblazen voor de takelwagens en autotransporters. ,,Kijk zelf maar, ik kan hier geen meer kant op”, zegt Hoogenraad strijdbaar. De Leersummer heeft zijn wagenpark in de loop van de jaren flink uitgebreid.

In 1998 vond hij het hoog tijd om naar een andere vestigingsplek uit te kijken. Sindsdien knokt Hoogenraad voor zijn felbegeerde bedrijfsverhuizing. In 2005 was het bijna zover, toen burgemeester Cokky Feith van de voormalige gemeente Leersum beloofde om mee te werken aan een verhuizing naar de Maarsbergseweg. Die toezegging heeft Hoogenraad zwart-op-wit, maar de gemeentelijke herindeling gooide roet in het eten. De noodzakelijke verkassing bleef uit, ook al omdat twee alternatieven door de gemeente werden afgeketst. Voorzitter Rein van Ee van de Ondernemers Koepel Heuvelrug nam het vorige week voor Hoogenraad op en vroeg spreektijd aan in de commissie Ruimte van de gemeenteraad. Van Ee vindt dat het sleepbedrijf redenen genoeg heeft om naar een nieuwe bedrijfslocatie uit te kijken. Aan de Rijksstraatweg is het voor takel- en bergingswagens moeilijk manoeuvreren en de gevolgen daarvan zijn dagelijks merkbaar. Andere weggebruikers hebben overlast en regelmatig doen zich gevaarlijke situaties voor.

,,Het is gekkenwerk! Ga er maar eens kijken rond een uurtje of vijf”, raadde Willem van Drie (CDA) zijn collega’s in de commissie aan. Van Ee ziet naast de verkeersveiligheid nog een voordeel van de bedrijfsverhuizing. Er komt dan in het centrum van Leersum een prachtige plek vrij voor woningbouw, aldus de ondernemersvoorzitter. Hij drong er bij de politiek op aan, om in ieder geval klare wijn te schenken zodat Hoogenraad eindelijk weet waar hij aan toe is. De ondernemer zelf begrijpt niet, waarom de gemeente en milieugroepen zich tegen een verhuizing naar de Maarsbergseweg hebben gekeerd. Het terrein ligt weliswaar in het buitengebied, maar zijn bedrijf is zojuist van milieucategorie 3 naar 2 gepromoveerd. Bovendien was de beoogde locatie al eerder het toneel van economische bedrijvigheid. De voormalige metaalwarenfabriek Hoogmerk die er ooit was gehuisvest, is onlangs uitgeroepen tot gemeentelijk monument. Accountmanager Gerard Weck van de Kamer van Koophandel ziet in de bedrijfsverhuizing een win-win situatie. Op Twitter pleitte hij vorige week voor medewerking van de gemeente. In de raadscommissie had Ad Schiedon (SP) een steekhoudend argument in petto. Met de brief van burgemeester Feith in de hand, staat Hoogenraad sterk in zijn schoenen bij de rechtbank. ,,De Utrechtse Heuvelrug is de rechtsopvolger van de gemeente Leersum. Gezien de jurisprudentie kunnen we ons daar niet zo gemakkelijk vanaf maken.”

advertentie
advertentie