Vriendschap staat bij Theo de Bruin voorop

Nieuws

DRIEBERGEN - Dat vrijwilligerswerk niet alleen nuttig maar vooral ook leuk is, bewijst Theo de Bruin. Hij is al dertig jaar actief als vrijwilliger in Driebergen en heeft er nog altijd niet genoeg van. Natuurlijk vindt hij het belangrijk om zich in te zetten voor de samenleving, maar de gezelligheid van een grote vriendenclub staat voor hem voorop. Zowel buurtvereniging Juliana als carnavalsvereniging De Sparrenarren kunnen op hem rekenen en hij doet het allemaal met plezier.

door Katka Kolmas

Theo is 49 jaar geleden geboren in Driebergen. Als kind deed hij al mee met carnaval en zo is hij als vanzelf bij de Sparrenarren betrokken geraakt. ,,Als je er toch altijd bent, kun je net zo goed de handen uit de mouwen steken”, lacht Theo. Hij helpt de Sparrenaren al jaren bij het opbouwen van de zaal voor de pronkzitting, staat daar achter de bar en is zelfs een tijd actief geweest in de Raad van Elf.

Begin dit jaar is Theo tijdens de pronkzitting benoemd tot Ridder van het Sparrenrijck, de hoogste onderscheiding van de Sparrenarren die slechts eenmaal per jaar wordt uitgereikt. Met zijn uitverkiezing werd hij zelf, maar nadrukkelijk ook buurtvereniging Juliana, in het zonnetje gezet. Tussen de Sparrenarren en deze buurtvereniging lopen diverse lijntjes, niet in de laatste plaats dankzij Theo. Zo organiseert de buurtvereniging jaarlijks een carnavalsmiddag voor kinderen en doet elk jaar met een eigen kar mee aan de optocht. Het feit dat zijn vrouw en twee dochters ook bij beide clubs betrokken zijn, maakt het voor Theo een stuk eenvoudiger om zijn fulltime baan als politieman te combineren met zijn drukke werkzaamheden als vrijwilliger.

Zijn plaats in het bestuur van Juliana, waarvan de laatste vier jaar als voorzitter, nam hij over van zijn vader. Die had op zijn beurt weer zijn vader opgevolgd in het bestuur van deze oudste buurtvereniging van Nederland. Vanuit het clubhuis aan de Van Oosthuyselaan organiseert Theo samen met zijn negen medebestuurders tal van activiteiten. ,,We werken al jaren samen en kennen elkaar van haver tot gort. Het zijn in de loop van de tijd allemaal vrienden van mij geworden”, vertelt Theo. ,,Ook alle tweehonderd gezinnen die lid zijn van de vereniging ken ik persoonlijk omdat we als bestuur elk jaar nog aan huis het lidmaatschapsgeld komen innen. Zo houd je contact, ook met de oudere leden die niet meer zo vaak naar activiteiten in het clubhuis komen.” Activiteiten zijn er genoeg: kaartavonden, bingo, bowlen, dagjes uit, kerst- en paasvieringen, viswedstrijden, carnaval. Voor elke leeftijdsgroep is er volop te doen. Theo draait als voorzitter in alles mee: bardiensten, inkopen doen, reisjes begeleiden, Sinterklaasmiddag organiseren, kaartavonden regelen, en zijn specialiteit: bingo draaien. De seniorenreizen vindt hij altijd speciaal: ,,Als je ziet hoe iedereen daarvan geniet, weet je weer waarom je het doet”, aldus Theo. ,,Vroeger deden we als vereniging nog veel meer. Toen werd er elke zomer een hele feestweek gehouden met een grote kermis. Daar kwamen toen heel veel mensen op af, maar voor zulke grote activiteiten is geen animo meer. Trouwens, qua organisatie is dat ook een hele klus, dus ik mis het niet echt”, lacht Theo.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Complicaties in Driebergen: vijf nieuwbouwwoningen minder aan de Sportlaan 7 uur geleden
Afbeelding
Jeroen Hermkens en Nicolaas Wijnberg voor het eerst samen 7 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
U-complex voor Lange Dreef; eindelijk zicht op afronding Groene Tuinen 8 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Bemiddeling tussen boer en buurt; mediation moet einde maken aan de polarisatie 10 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Groen licht voor veehouder: ‘Ik kan vergunning niet weigeren,’ zegt Naafs 12 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Spectaculaire hippische topsport op Landgoed Maarsbergen 13 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Nieuw vakantiehuis geopend in Doorn: ‘Vakantie moet voor elk mens mogelijk zijn’ 17 uur geleden