Koeien nipt op het droge gebracht

Nieuws

AMERONGEN – Boer Herman van Barneveld heeft een spannende week achter de rug, net als twee van zijn koeien. De dieren werden afgelopen donderdag met hulp van de brandweer uit de ondergelopen uiterwaarden van de Rijn bevrijd.

Raadslid Hans Nijhof laakt handelswijze boer

door Marleen Rikkengaa

Vorige week maandag had Van Barneveld zijn twintig koeien, die in de uiterwaarden stonden, bij elkaar gedreven om ze naar huis te brengen. Terwijl hij wachtte op de veerijder sprongen twee gestresste koeien over de omheining en liepen verder de uiterwaarden in. Eén van de koeien kon hij vangen, maar de andere was te wild. Aan het eind van de dag liet Van Barneveld een oudere makke koe achter om de wilde koe te lokken. Het lukte deze koe echter om het hek uit de hengsels te duwen en naar de andere koe te gaan, verder de uiterwaarden in.

Van Barneveld legt uit wat hij vervolgens heeft gedaan. ,,Vorige week woensdag ben ik door een laag stuk gewaad om de twee koeien de goeie kant op te drijven. Dit lukte en ik kon ze vooraan op een droog stuk krijgen. De veearts was erbij om de wilde koe te verdoven. De schemering trad echter in en in overleg met de veearts besloten we ze de nacht op het droge stuk te laten en ze de volgende ochtend om elf uur op te halen. De beslissing om het dier te verdoven was nog niet zo eenvoudig. Het ging om een drachtige koe en bij het verdoven bestaat altijd de kans op een spontane abortus.”

Verdoving

Ameronger en Groenlinks/PvdA-raadslid Hans Nijhof was het vorige week woensdag al opgevallen dat er nog twee koeien in de snel vollopende uiterwaarden stonden. Hij hoorde dat het om koeien van Van Barneveld ging en dat het de boer niet was gelukt de koeien binnen te krijgen. Nijhof verbaasde zich hier over en kreeg de indruk dat de boer te laat begonnen was met het binnenhalen van de koeien. ,,Alle boeren hadden hun koeien op tijd binnen, alleen Van Barneveld niet."

Toen Van Barneveld donderdagochtend vroeg ging kijken bleek dat de twee koeien toch weer door het water gegaan gelopen naar een ander droog stuk grond. De brandweer arriveerde later gelijk met de veearts en ook de politie kwam een kijkje nemen. ,,Iemand moet de brandweer gewaarschuwd hebben. Ik was liever zelf met de veerijder en de veearts de koe gaan halen, want al die mensen en bewegingen maken een toch al schichtige koe alleen maar banger en gestresster.”

De makke oudere koe was vrij snel uit het onderlopende gebied te krijgen, maar met de wilde koe hadden de redders nog heel wat te stellen. ,,Nadat de veearts hem een verdoving geschoten had liep het dier toch weer verder het water in en zwom zo’n vijftig meter verder. Op dat moment was ik bang dat, wanneer de verdoving de koe zou verslappen, het dier zou verdrinken. De koe kwam gelukkig toch uit zichzelf weer terug en de veearts heeft nog een verdoving geschoten. Maar het dier zette het weer op een lopen richting zijn vertrouwde weiland en liep daarbij een brandweerman omver.” Door het water zocht de koe een droge plek en ging daar liggen. Duikers gingen naar de koe toe en bonden touwen om het dier, zodat ze het de goede kant uit konden leiden naar de veekar.

Verwijtbaar

Inmiddels staat de koe er weer rustig bij in de stal. Het risico op een spontane abortus is er nog steeds. Dit kan tot twee weken na de verdoving optreden. Van Barneveld vindt het vervelend dat er in het dorp geruchten gaan dat hij niet op tijd zijn koeien binnen gehaald zou hebben. ,,Maandag was er nog tijd genoeg om het vee binnen te halen. Ik heb niet tot het laatste moment gewacht. Het is overmacht dat deze koe dol werd.”

Nijhof denkt hier echter anders over: ,,Maandag het vee binnenhalen lijkt me redelijk laat als de hoogwater waarschuwing al eerder in de week is gegeven. Daarnaast is het raar dat als het maandag niet lukt er dinsdag niets gebeurt, woensdag een halfbakken poging is ondernomen en uiteindelijk donderdag de hulpdiensten er aan te pas moeten komen. Dat is laks en dat verwijt ik hem. Ik vraag mij zelfs af of in dit geval kosten van de hulpdiensten op de veroorzaker te verhalen zijn. Ik ga daar in elk geval vragen over stellen. Daarnaast gaat het mij om het dierenwelzijn en daarom neem ik deze boer zijn handelswijze kwalijk.”

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 11 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 18 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 2 jul, 13:52
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 jul, 10:29
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30