Dorpsplatform Langbroek vreest Doorns verkeersinfarct

20 januari 2011 om 00:00 Nieuws

DOORN - Wanneer in 2012 het gemeentekantoor Utrechtse Heuvelrug wordt opgeleverd, zal het voorspelde Doornse verkeersinfarct ook gevolgen hebben voor de leefbaarheid van Langbroek. De filevorming voor de Doornse verkeerslichten leidt in Langbroek nu al tot een groeiende bezorgdheid. De rij wachtende auto’s wordt steeds langer en tijdens de spitsuren staat het autoverkeer regelmatig stil tot aan de Gooijerdijk.

door Michiel Schaaij

Het tumult rond het uitgelekte advies van het Verkeersberaad wordt door het Dorpsplatform Langbroek met argusogen gevolgd. Op de nieuwjaarsbijeenkomst uitten leden van werkgroep Veiligheid en Verkeer hun ongerustheid. ,,We moeten de problemen onder ogen zien’’, vertelt Albert Visscher vrijdagavond. ,,Het verkeer lijkt op een bord spaghetti: alles hangt aan elkaar.’’ Volgens Visscher zijn de Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede geneigd om het probleem ieder voor zich op te lossen. ,,Maar dat kan niet meer, want de N227 slibt dicht.’’

Overleg met college

Vorige week pleitte het enige Langbroeker gemeenteraadslid Hans Marchal (PCG) ook al voor samenwerking tussen buurgemeenten. Het Langbroeker dorpsplatform wil graag meedenken over mogelijke oplossingen en is op gezette tijden in gesprek met het college van Wijk bij Duurstede. Fred van Ekris is voorstander van een soortgelijk overleg tussen met het college van de Utrechtse Heuvelrug.

Intussen heeft de raadsfractie van D66 vragen gesteld aan het Heuvelrugcollege. De democraten zijn verbaasd dat het college heeft gezwegen over de brief van het Verkeersberaad, waarin een doemscenario voor de Doornse Dorpsstraat werd geschetst. Over twee jaar passeren daar dagelijks zo’n 16.000 auto’s en samen met een groot aantal parkeerbewegingen zou dat tot ,,ernstige vormen van verkeerscongestie’’ leiden.

‘Achtergehouden’

De conclusies van het Verkeersberaad werden door het college achtergehouden voor de politiek en de inwoners. ,,Waarom is de reactie van het Verkeersberaad niet aan de gemeenteraad gestuurd?’’, vroeg Jan Willem Eggink donderdagavond in de commissie Bestuur & Middelen. Hij wil weten of burgemeester en wethouders de bezorgdheid over het voorspelde verkeersinfarct delen. De kwestie werd vervolgens op het bordje van wethouder Tim Verhoef (Groen Links/PvdA) geschoven. Die gaat een Raadsinformatiebrief opstellen over de toekomstige verkeerssituatie in het centrum van Doorn.

Overigens is de keuze voor Verhoef opmerkelijk, want het plan voor de buitenruimte rond het nieuwe gemeentekantoor werd eerder verdedigd door wethouder Roy Pamboer (VVD), terwijl wethouder Bert Homan (eveneens VVD) verkeerskwesties in zijn portefeuille heeft.

advertentie
advertentie