Afbeelding
Foto: Paul Nolens/BDU

Mogelijk schaatsmarathon op kasteelgracht

23 december 2010 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN – De bekende Amerongse schaatser Peter van de Pol (28) wil een schaatsmarathon organiseren op de kasteelgracht van Kasteel Amerongen. Hij is al in gesprek met het kasteelbeheer dat positief tegenover het idee staat. Met een schaatsmarathon op de kasteelgracht zou een oude traditie in ere hersteld worden.

door Marleen Rikkengaa

Van de Pol is blij met de positieve reacties op zijn idee om een schaatsmarathon op de kasteelgracht te organiseren. ,,Ik heb het idee al besproken met Ide van Wijk van het kasteel en hij reageerde enthousiast. Binnenkort gaan we mogelijke data overleggen en verdere zaken bespreken. Ook zal er aandacht zijn voor wakken voor de vissen en bescherming van de brug over de gracht.”

Het natuurijs moet op de wedstrijddag zelf minimaal vijftien centimeter dik zijn. Dat is het op dit moment nog niet, maar Van de Pol hoopt dat het ijs blijft aangroeien. Voor een schaatsmarathon moet de baan minimaal vierhonderd meter lang zijn. De kasteelgracht is volgens Van de Pol achthonderd tot duizend meter lang en voldoet hiermee ruimschoots aan de eisen.

Van de Pol wil de Nederlandse marathontop naar Amerongen halen. Maar benadrukt dat ook regionale schaatsers, jeugd en ouderen de schaatsen kunnen onderbinden voor een schaatstocht op de kasteelgracht als het doorgaat.

De organisatie van de tocht wil Van de Pol niet zelf op zich nemen. Dat laat hij graag over aan professional Martin Mijnten. ,,Mijnten organiseert de regionale competitie, zoals in Woudenberg, Nijkerk en Spakenburg. We willen de wedstrijd goed neerzetten, hij is de aangewezen persoon hiervoor.”

De laatste keer dat er een schaatsmarathon op de gracht gereden werd was in 1997. Van de Pol schaatste destijds nog bij de jeugd. ,,De jaarlijkse schaatsmarathon van de Amerongse ijsclub ging ter ziele door het gebrek aan natuurijs. De ijsclub zelf is op een gegeven moment opgeheven bij gebrek aan nieuwe vrijwilligers.”

Momenteel schaatst Van de Pol een aantal wedstrijden in het noorden van het land. Hij is zeer enthousiast om de marathon op de gracht nieuw leven in te blazen. ,,Als er voldoende ijs is zullen we zeker proberen een wedstrijd te organiseren.”

Mensen die willen helpen bij de organisatie of willen sponsoren, kunnen zich melden bij Piet van de Pol. Tel: 0343-451309.

advertentie
advertentie