Veilingdagen Kooistra in Broekhuizen

Nieuws

LEERSUM – Kunst kijken én kopen, daar was het om te doen. Uit heel Nederland kwamen liefhebbers naar kasteel Broekhuizen, om zich te vergapen aan de nalatenschap van horecamagnaat Sjoerd Kooistra. Die maakte in juni een einde aan zijn leven, waarna zijn bedrijf failliet werd verklaard.

Horecamagnaat Kooistra bezat kunst & kitsch

door Michiel Schaaij

Honderden welgestelde Nederlanders bezochten vrijdag en zaterdag de kijkdagen van veilinghuis Troostwijk en zo beleefde Leersum zijn eigen Miljonair Fair. Vanaf de parkeerplaats van het voormalige partycentrum De Donderberg reden de pendelbusjes af en aan. De meeste kijkers toonden serieuze belangstelling voor de eigendommen van Kooistra. Volgens projectleider George Piekema kwamen er maar relatief weinig dagjesmensen op het evenement af.

De horecamagnaat liet vooral schulden na en het veilinghuis kreeg de opdracht om een zo hoog mogelijk opbrengst te realiseren. Daarom werden het kasteel en het koetshuis op landgoed Broekhuizen afgehuurd. Welk bedrag vastgoedeigenaar Delta Lloyd op zijn rekening mag bijschrijven, wilde het veilinghuis niet bekend maken.

,,Maar deze kijkdagen waren eenmalig”, aldus Piekema. ,,We zochten een locatie met ambiance en dat is gelukt. In kasteel Broekhuizen brengen schilderijen en meubels meer op, dan in een loods in Amsterdam.” De veiling zelf vond overigens geheel via internet plaats. Tot maandagavond 19.00 uur konden deelnemers bieden op olieverfschilderijen, antieke kasten, porselein, zilverwerk en boeken.

Wie uit de Wedgewood koffiekopjes van Kooistra wilde drinken, kon al voor een paar tientjes zijn slag slaan. Alleen de plasma tv-schermen en stereo-installaties vielen een beetje uit de toon. Alle goederen die onder de digitale veilinghamer kwamen, waren afkomstig uit Kooistra’s woningen in Amsterdam, Groningen en Ubbergen. De opbrengst gaat naar de twee grootste schuldeisers: bierbrouwer Heineken en horecaondernemer Jos Migchelbrink.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 6 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 22 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 23 uur geleden
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken gisteren
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01