Dorp en Natuur bezorgd over plannen bedrijventerrein

18 november 2010 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN/LEERSUM - ,,Waarom de Eng aan de Bertus Leendersweg aan de rand van Amerongen opofferen voor bedrijven die zich ook ergens anders kunnen ontwikkelen?” Dat vraagt de vereniging Dorp en Natuur zich af. Het plan om een bedrijventerrein te vestigen op deze locatie stamt nog uit de tijd dat Leersum een zelfstandige gemeente was. Volgens Dorp en Natuur is er inmiddels zoveel veranderd dat de noodzaak opnieuw bekeken moet worden.

door Marleen Rikkengaa

Jan van Prooijen en Ineke Vrij van Dorp en Natuur zeggen dat op dit moment niet bekend is welke bedrijven zich willen vestigen op het te realiseren bedrijventerrein. ,,Kan de gemeente hard maken dat het alleen Leersumse bedrijven zijn, zoals oorspronkelijk bedoeld? Is er nog wel zoveel vraag naar vestigingmogelijkheid op een bedrijventerrein? De tijden van alleen maar groter zijn voorbij en voor zzp’ers is er voldoende ruimte binnen onze gemeente”, zeggen Vrij en Van Prooijen. Dorp en Natuur vraagt zich af wat de gevolgen zijn voor de N225 en de fijnstofconcentratie rond deze weg als er meer verkeer overheen rijdt. ,,Op dit moment is er voor ons te weinig bekend om een redelijke afweging te kunnen maken”, aldus Van Prooijen. ,,Daarnaast moeten we ons realiseren dat, als de eng eenmaal verdwenen is, het gebied nooit meer terug komt”, vult Vrij hem aan. ,,Er is al zoveel cultuurhistorisch land verdwenen, zoveel engen zijn volgebouwd, jonge mensen in Amerongen weten dat niet eens meer. Ook uit toeristisch oogpunt moeten we ervoor waken dat niet al deze engen verdwijnen.”

In een reactie vertelt een woordvoerder van de gemeente, namens wethouder Roy Pamboer, dat bedrijven, die eerder hebben aangegeven zich te willen vestigen op het bedrijventerrein, dat nog steeds willen. ,,Uit dit herhalingsverzoek blijkt dat de behoefte nog steeds actueel is.” De behoefte is volgens de gemeente zelfs groter dan het aantal te ontwikkelen hectares.

De gemeente denkt dat de aanzuigende werking op het verkeer, en dus ook de concentratie van fijnstof in de lucht, marginaal is. ,,Het blijft ook bij die twee hectare”, verzekert de gemeente. Dit is vastgelegd in de structuurvisie en in het streekplan.

Uit de structuurnota bedrijventerrein 2010 blijkt volgens Van Prooijen en Vrij dat er op dit moment in de regio nog circa 220 hectare grond voor bedrijven beschikbaar is. ,,Met de totale voorraad kan de regio nog meer dan dertien jaar vooruit. Daarnaast is nog voldoende aanbod aan nieuw te ontwikkelen bedrijventerrein. Ook komt er ongeveer één hectare ruimte vrij op het bestaande bedrijventerrein in Amerongen, door revitalisatie van het terrein. De noodzaak van een nieuw bedrijventerrein trekken wij daarom in twijfel”, aldus Van Prooijen en Vrij.

Voor Dorp en Natuur zijn er op dit moment te veel vragen om een goede afweging te maken. ,,Zolang er zoveel open vragen zijn en zoveel onduidelijkheid over de keiharde noodzaak van het bedrijventerrein, zullen wij ons verzetten tegen de teloorgang van dit prachtige stukje cultuurhistorie.” Dorp en Natuur zal van de mogelijkheden gebruik maken die ter beschikking staan. ,,We wachten het nieuwe bestemmingsplan af. Wanneer er dan geen vragen meer zijn, zal het bestuur op basis van de nieuwe gegevens een beslissing nemen of we ons tegen de plannen blijven verzetten. Daarom is het zo belangrijk dat er antwoorden komen.”

advertentie
advertentie