Enthousiasme over techniekweek De Meent

11 november 2010 om 00:00 Nieuws

MAARN - Deze hele week stond op De Meent in het teken van techniek, een belangrijk vak in het schoolprogramma. ,,Door het hele jaar heen besteden we uiteraard aandacht aan techniek via onze methode ‘Natuniek’ (natuur en techniek). Een aantal onderwerpen kwam deze week aan bod in de vorm van excursies dicht bij huis en praktijkopdrachten op school”, vertelt Jean Paul de Ronde, leerkracht van groep 4. ,,Immers techniek is overal om je heen.”

door Monique José Timmermans

De groepen 3 en 4 namen een kijkje op de boerderij, met name de melkveestal. ,,Een melkmachine is ook techniek.” En groep 8 ging het verst van huis met het bezoek aan een bouwplaats van de BAM in IJsselstein.

Verder mochten ook het Ortholab in Doorn en het Militair Luchtvaartmuseum in Soest hun affiniteit met techniek overbrengen op de kinderen. Voor de kleuters was het meevaren op de pont bij Amerongen een niet alledaagse ervaring.

Het dichtst bij school is de brandweer. En ook daar komt heel wat techniek bij kijken, leerde groep 7. Niemand wist dat bij een brandmelding vanuit de centrale de toegangsdeur automatisch van het slot gaat, zodat de aansnellende brandweermannen en -vrouwen gelijk naar binnen kunnen om hun pakken aan te trekken. ,,Dat moet in 20 seconden kunnen. Iedereen heeft het pak ook op zijn eigen manier weggehangen om het zo snel mogelijk weer aan te kunnen schieten”, zegt de Maarnse brandweervrouw Eveline.

Onder de indruk waren de kinderen van de binnenkant van de brandweerauto. ,,Zoveel spullen en knopjes, ik zou ervan in de war raken”, zucht een van de meisjes.

Voor het techniekonderwijs krijgt de school gedurende het jaar ondersteuning van een techniekcoach. Deze week kwam de techniekcoach zelf diverse proeven met een groep doen en maakten de leerlingen opdrachten in groepen die bestonden uit kinderen van verschillende leeftijden. ,,Een optimale mogelijkheid om het geleerde onderling uit te wisselen en elkaar te helpen.” Met Lego en Knex werden onderdelen van de met de excursie bezochte onderwerpen nagemaakt.”

Het resultaat van een week hard werken met techniek is morgen nog te zien tijdens de tentoonstelling die op school is ingericht.

advertentie
advertentie