Afbeelding
Foto: Paul Nolens/BDU

Kasteel gaat maanden op slot

21 oktober 2010 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN - Er is grote vooruitgang in het herstel van het totale Kasteelcomplex in Amerongen. Alle bouwkundige restauraties zijn inmiddels binnen budget en tijd afgerond. Muren, balken, vloeren, plafonds, trappen en stucwerk zijn als nieuw. Hierna begint de aanpak van het interieur, zoals de meubelen en tapijten, de binnenafwerking en schilderijen, kortweg de museale presentatie. Tijdens dit precieze werk kan er even niemand het Kasteel bezoeken, behalve nog op 24 en 31 oktober. Medio 2011 is het vernieuwde Kasteel weer opengesteld.

De laatste rondleidingen voor heropening

door Manus van Gent

De historie van Kasteel Amerongen kent enkele gedenkwaardige jaartallen die opkomst en neergang van dit adellijk kasteel weergeven. De stichting van het (kleine) kasteel was in het jaar 1232. In de jaren 1421 en 1557 kwamen nieuwe bewoners die het kasteel uitbreidden. In 1674 brandde het kasteel af (Franse troepen) en in 1680 had de bewoonster, Margaretha Turnor, een volledig nieuw en groter kasteel neergezet. Na de Franse revolutie betrok in 1879 de familie Bentinck het kasteel als woonhuis. Dat vereiste de nodige verbouwing en aanpassing. Sinds die tijd is er wezenlijk niets verbeterd of veranderd aan dit kapitale huis. In 2003 kon men niet anders concluderen dan dat integrale restauratie noodzakelijk was, wilde dit erfgoed niet ten onder gaan aan de tijd en de elementen. Een basissubsidie van de overheid zorgde dat de cementmolens van de restauratie gingen draaien. Een groot karwei van 7 jaar, uitgevoerd door klassiek vakmanschap, is nu bijna voltooid. Wegens de precieze aanpak van het totale, museale interieur, kan het Kasteelgebouw vanaf 1 november niet bezocht worden. In mei 2011 is de feestelijke heropening.

De architect Hoogervest en bouwbedrijf Jurriens hebben steeds met minstens tien, maar soms ook met dertig man aan deze grote klus gewerkt, waarbij dan de onderaannemers als installateurs, loodgieters, schilders en stukadoors niet zijn meegerekend.

Alle bijgebouwen van het kasteel zijn inmiddels 100 procent in orde en in gebruik.

De muren en kaden rondom zijn opgeknapt, de bruggen en de hoofdingangen zijn vernieuwd en het grote schilderwerk , binnen en buiten, glanst als vanouds. Ook het bijzondere (mergel) stucwerk boven de dienstingang en in de kleine hall van het souterrain dwingen bewondering af.

Mensen die op de valreep nog een indruk willen krijgen van deze restauratie, kunnen het kasteel nog op 24 of 31 oktober bezoeken. Neem contact op www.kasteelamerongen.nl.

advertentie
advertentie