Welzijn paarden staat centraal

7 oktober 2010 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN - Met zijn groepshuisvesting voor paarden draagt pensionstalhouder Leo Putman wezenlijk bij aan het welzijn van dieren. De ervaring tot nu toe met dit systeem van ‘hitactiefstallen’ is dat de dieren er rustiger en socialer van worden. De Ameronger, die dit weekend een verdienstelijke zesde plaats behaalde tijdens de nationale menkampioenschappen in Beesd, is met deze vorm van stalhouderij uniek in de Nederlandse paardenwereld en daarbuiten.

Dieren rustiger en socialer door speciale stal

door Caro van den Berg

De idyllisch gelegen stallerij, De Dijkhoeve aan de Lekdijk, oogt als een paradijs voor paarden. Naast vijftig individuele boxen, een groepshuisvesting voor twintig paarden, een groepshuisvesting voor acht pensioenpaarden en een aparte groepshuisvesting voor acht pony’s bevinden zich nog een grote rijhal, een buitenrijbak en drie longeercircels op het terrein. ,,Met deze vorm van groepshuisvesting hebben we voortgeborduurd op de nota dierenwelzijn van het ministerie, legt Putman uit. Zijn ervaring ermee is dat de dieren er niet alleen socialer maar ook rustiger van worden.

Sociale controle

Putman laat zien hoe de groepshuisvesting in de praktijk functioneert. Naast een ruime overdekte schuilgelegenheid en diverse weides is er een loopsysteem van ongeveer een kilometer aan paden aangelegd. De dieren kunnen zich over het hele terrein vrij bewegen, en gaan en staan waar ze willen. Om bij de stalen voerbakken te komen moeten de dieren in beweging komen. Water is zowel binnen als buiten te halen. ,,Paarden in het wild liepen vroeger wel 15 kilometer per dag om aan voedsel te komen. Dit proberen we hiermee na te bootsen”, aldus de stalhouder. De dieren krijgen via een geautomatiseerd systeem ongeveer vier keer per dag ruwvoer te eten uit grote stalen bakken die op verschillende verharde plaatsen op het groepsterrein staan opgesteld. Het krachtvoer wordt door de eigenaren verstrekt na de training. ,,Niet alleen voor de dieren, maar ook voor de eigenaren werkt dit systeem positief. De mensen hoeven niet meer apart te komen om hun paarden naar binnen of buiten te brengen. Daarnaast worden er gezamenlijke afspraken gemaakt over bijvoorbeeld ontwormen en het opruimen van mest. De mensen helpen elkaar en letten ook op elkaars dieren. Een stukje sociale controle dus”. Bij de introductie van het systeem ongeveer twee jaar geleden waren de dieren er snel aan gewend. Putman herinnert zich: ,,Eén van de paarden was bang. Twee heel sociale paarden hebben dit dier geholpen om elke dag wat verder te lopen”. Van de groepsstallen gaan zijn gedachten nog even terug naar de menwedstrijden van afgelopen weekend in Beesd. Hij had op een hogere eindklassering gehoopt dan de zesde plaats. ,,Ik ging voor zilver en moest de laatste dag vijftig seconden goedmaken. Door een fout bij één van de hindernissen kreeg ik 20 strafpunten, waardoor ik uiteindelijk zesde werd”, aldus de sympathieke ondernemer. ,,Maar volgend jaar gaan we weer voor de eerste plaats”.

Stallerij de Dijkhoeve. Lekdijk 1, Amerongen. Tel. 0343-452047/06-53540687, of www.dijkhoeve.com

advertentie
advertentie