Groot onderhoud door WVM

30 september 2010 om 00:00 Nieuws

MAARN/MAARSBERGEN - De Woningbouwvereniging Maarn (WVM) zet de plannen om groot onderhoud uit te voeren aan drie complexen in Maarn en Maarsbergen door. Dit tegen de stroom van negatieve berichten uit corporatieland in.

Isolatie en verbetering van woningen

door Monique José Timmermans

,,In 2008 is al besloten tot het aanpassen van de woningen aan de huidige tijd. Het betreft complexen aan de Douzelaan/Klein Amsterdam en Burg. Van Hemert tot Dinshofplein in Maarn en aan de Heijgraefflaan in Maarsbergen die gebouwd zijn tussen 1973 en 1975”, licht secretaris Ab Keijman van WVM toe. ,,Een deel van de bouwmaterialen uit die tijd is door slijtage aangetast, bovendien was het nog niet gebruikelijk om duurzame materialen toe te passen.”

,,Ondanks de gevolgen van de kredietcrisis en overheidsmaatregelen die ook wij aan den lijve ondervinden, zijn wij niet gedwongen om een project als dit te annuleren teneinde de continuïteit van de corporatie te waarborgen.”

Het bestuur van WVM beoogt met het project een duurzame aanpassing van de 62 woningen naar hoge maatstaven, hetgeen het wooncomfort verhoogt en de levensduur aanzienlijk verlengt. Er is gekozen voor het toepassen van houten kozijnen (FCS-keurmerk) voorzien van HR++glas en gebakken pannen. Hetgeen net iets luxer is dan de huidige uitvoering. Ook dak- en vloerisolatie worden aangebracht. ,,Zo bereiken we energielabel B."

Alle maatregelen samen zullen voor de bewoners leiden tot een hoger wooncomfort en lagere energiekosten. Daarentegen zal de woningbouwvereniging wel een huurverhoging doorvoeren. Harry van Zwol van WVM legt uit: ,,Teneinde zeker te stellen dat de huurders per saldo niet voor een lastenverzwaring komen te staan, verstrekt WVM een Woonlastenwaarborg. Als achteraf blijkt dat de woonlasten gemiddeld per complex niet zijn gedaald, vindt achteraf een eenmalige compensatie en herberekening van de huurverhoging plaats.”

In Maarsbergen zijn bij één woning de werkzaamheden reeds uitgevoerd. ,,Om te testen of alles destijds is gebouwd zoals het op tekening is aangegeven. Ook in Klein Amsterdam zal zo’n proefproject starten.”

Bewoners van de genoemde complexen reageren positief op de plannen. Zo’n 80% was aanwezig op de voorlichtingsavond die WVM had georganiseerd. Van de kant van de huurders, die in de woning blijven tijdens de werkzaamheden, wordt enige voorbereiding en medewerking vereist. Bovendien kunnen de bewoners gelijktijdig met het groot onderhoud kiezen voor het doorvoeren van woningverbeteringen, zoals een extra groot dakraam, een extra radiator op zolder of het renoveren van de douche-/toiletruimten. ,,We merken dat bewoners hier veel op intekenen. Deze verbeteringen worden in de huur doorberekend."

Het groot onderhoud zal voor de Heijgraefflaan starten eind oktober. Aansluitend in april beginnen de werkzaamheden aan het Burg. Van Hemert tot Dingshofplein om tenslotte de laatste periode voor de bouwvak te eindigen aan Klein Amsterdam.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie