De gezamenlijke maaltijd in De Delerij was zo'n succes dat er wellicht een vervolg komt.
De gezamenlijke maaltijd in De Delerij was zo'n succes dat er wellicht een vervolg komt. Jef Helmer

Lekker eten bij Andermaal

25 november 2018 om 06:50 Nieuws

DRIEBERGEN Een afhaalservice voor maaltijden, gekookt door vrouwen met een migratie-achtergrond. In Driebergen is afgelopen week zo'n afhaalservice van start gegaan.

John de Vries

Stichting Andermaal verzorgde vrijdag in De Delerij in Driebergen een maaltijd voor zestig personen. Het eten werd gemaakt door Ranya Omer, een vier jaar geleden uit Darfur (Soedan) gevluchte vrouw, moeder van drie kinderen. Van oorsprong is zij kunstenares en dol op koken. Vrijdagavond vertoonde zij haar kookkunst, een Soedanese maaltijd in buffetvorm, in de grote zaal van de Eurowinkel die daartoe speciaal was ingericht.

PRACHTIG INITIATIEF Burgemeester Frits Naafs was er om Andermaal officieel te lanceren en daarna een hapje mee te eten. ,,Een prachtig initiatief om middels maaltijden culturen bij elkaar te brengen. En De Delerij is natuurlijk de beste plek om dit project te starten", zei hij in zijn openingswoord.

De burgemeester was zeer onder de indruk van wat de Soedanese op tafel bracht. ,,Het eten zoals dat hier wordt aangeboden is ècht van kwaliteit." Het menu loog er dan ook niet om met onder andere een falafel, kofte en een in Soedan in alle milieus geliefde bonenschotel met feta en verder een pindakaassalade. Tenslotte een dessert dat het midden hield tussen een oliebol en baklava. De 75 aanwezigen hebben gesmuld.

CONTACT LEGGEN Ranya Omer is een van de migrantenvrouwen die de komende tijd voor Andermaal gaan koken. Het doel van de stichting is drieledig. Allereerst Driebergenaren en anderen kennis laten maken met onbekend exotisch eten uit andere culturen, dat door een, in dit geval, nieuwe dorpsgenote met een migratie-achtergrond wordt bereid. En die dorpsgenote in de gelegenheid stellen iets wezenlijks van haar cultuur te laten zien en contact te leggen met dorpsgenoten uit die voor haar als vluchteling nog vreemde Nederlandse cultuur.

ONDERNEMERSCHAP Andermaal is een idee van sociaal ondernemer Suzanne de Visser. Zij runt samen met een compagnon in Driebergen een bedrijf, Optimalistic, dat zich bezighoudt met het vinden van oplossingen voor problemen in de relatie tussen mens en werk. ,,Veel langdurig werklozen en nieuwkomers ondervinden die problemen", zegt ze. Haar Andermaal-idee en -initiatief draagt bij tot een oplossing daarvan voor de kwetsbare groep nieuwkomers, met name migrantenvrouwen. ,,Andermaal zet vrouwen met een migratie-achtergrond namelijk aan tot het ontwikkelen van ondernemerschap."

UITBATEN Wat als een 'liefhebberij in koken' begint, eindigt wellicht in het uitbaten van een eigen bedrijf. In dit geval het min of meer professioneel meedoen aan een maaltijdservice. Andermaal ondersteunt migrantenvrouwen daarin. ,,Vrouwen kunnen zich bij Andermaal aanmelden als ze het idee hebben dat koken voor anderen een interessante optie voor hen is."

Het koken zelf doen ze thuis. De eters komen de maaltijd ook bij de vrouwen tegen vooruitbetaling thuis afhalen. ,,Zo verdienen die al meteen wat eigen geld." Andermaal regelt de logistiek. Elke week krijgen eters die zich hebben ingeschreven een bericht over wat er op welke dagen wordt gekookt met het prijskaartje dat daar aan hangt. ,,De prijzen mogen variëren tussen 5 en 12,50 euro, afhankelijk van hoe een maaltijd, bijvoorbeeld qua ingrediënten in elkaar zit", zegt De Visser. De eters bestellen en betalen vooruit en halen de maaltijd op.

Afbeelding
De afhaalservice speelt in op mensen die geen tijd of zin hebben om zelf te koken.
advertentie
advertentie