Overbeek: 'Spiritualiteit kan leiden tot reputatieschade'
Overbeek: 'Spiritualiteit kan leiden tot reputatieschade' Caroline Spaargaren

Doornse schrijver Bert Overbeek publiceert nieuw boek

10 november 2018 om 21:41 Nieuws Deel je nieuws

De Doornse schrijver Bert Overbeek publiceerde in 2018 vier boeken. Eind november komt het volgens hem belangrijkste boek uit. Het heet 'Goden en goeroes' en gaat volgens de ondertitel over ‘inspiratiebronnen op de werkvloer’. Eerder verschenen Mannen en/of vrouwen en Diversiteit. Boeken waarmee de schrijver de top 10 haalde van de Managementboek top 100. Diversiteit eindigde zelfs in de top 3.  

Waar gaat het boek precies over?

Het gaat erover welke ideeën mensen hebben over het leven, en hoe ze dat inspireert in hun dagelijkse bestaan. Dat klinkt heavy, maar het boek is lekker vlot leesbaar. De vragen zijn pittig. Welke invloed hebben spirituele ideeën op hun gedrag op de werkvloer en in hun team, bijvoorbeeld? En ook: valt er iets mee te doen, waardoor hun team ervan profiteert? En tenslotte: hoe zorg je als leidinggevende voor, dat je dit faciliteert? Stel: iemand gaat naar een yoga retraite op Ibiza. Wat gebeurt daar, wat voor inzichten doet iemand op? Daar praten mensen vaak maar met een paar collega’s over. En dat is jammer.

Waarom is dat jammer?

Omdat spirituele overtuigingen organisaties voordelen kunnen opleveren. Het kan positieve effecten hebben op ziekteverzuim, op stresspreventie, op werkbeleving en zelfreflectie. Spiritualiteit blijft helaas nog teveel op de achtergrond. Het merendeel van de mensen die ik uit mijn netwerk over het onderwerp sprak, is bang voor reputatieschade. Tegelijkertijd wemelt het van de levensbeschouwelijke verschillen op het werk. Hoe je dat als leidinggevende de goede kant uit stuurt, daar hoor je weinig over. 

Ik behandel een voorbeeld, waarbij op één afdeling zeven tot acht verschillende vormen van spiritualiteit aanwezig zijn. Die raken met elkaar in discussie over een islamitische gebedsruimte. En dat heeft een krachtig effect op het team, de sfeer en de samenwerking. Dan kom je niet weg met een eenvoudige teambuildingssessie. Dan zal je dieper moeten graven. Dit vraagt echter nogal wat van begeleider van een team. Inzicht in de verschillende spirituele belevingen en de effecten daarvan op de medewerker, maar ook de moed om teamleden te overtuigen van verdraagzaamheid. 

Je moet de lol leren zien van die verschillen. En je afvragen wat je ervan kan leren. Dat vereist een open basishouding, zeker van een leidinggevende, maar ook van zijn mensen. En daar valt in onze tijd het nodige te ontwikkelen. Om teamleden van elkaars opvattingen te laten profiteren. 

 

advertentie
advertentie