Afbeelding
Marc Satijn

Raadsleden nemen afscheid

28 maart 2018 om 11:31 Verkiezingen/nieuws Verkiezingen voor gemeenteraad 2018

HEUVELRUG De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft afscheid genomen van dertien raadsleden. D66-raadsleden Cosmas Blaauw en Erwin Kamp, VVD-raadsleden Franca Kerstens en Peter van der Zee, CDA-raadsleden Teunis Reedijk en Willem van Drie, OPEN-raadsleden Tim Verhoef en Joost Scheltinga, SGP-raadsleden Frits Jansen en Kees van der Merwe en de SP'ers Jasper van Geijtenbeek, Lyander Schmitz en Corine Jongste zullen vanaf heden niet meer terugkeren in de gemeenteraad.

Marc Satijn

Voor drie raadsleden, Kamp, Van Drie en Van der Zee, werd het afgelopen maandagavond extra bijzonder: zij werden onderscheiden met de titel 'Lid in de Orde van Oranje-Nassau'. Willem van Drie vanwege zijn 14 jaar durende werkzaamheden als raadslid voor de gemeente Leersum en later de Gemeente Utrechtse Heuvelrug. ,,Vanaf dat ik begonnen ben met dit werk heb ik gezegd dat ik veel geleerd heb en met mooie mensen heb mogen samenwerken. Daar wil ik iedereen voor bedanken", aldus een trotse Van Drie.

ONGEMAKKELIJK Raadslid Erwin Kamp kondigde zijn vertrek vorig jaar al aan. Na eerder actief te zijn geweest in de gemeente Zeist en sinds 2010 in de Heuvelrugpolitiek, wordt het tijd om zich te focussen op zijn eigen werkzaamheden. Ook hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Een voor Kamp 'ongemakkelijk' moment. ,,Ik ben blij dat u er moeite voor hebt gedaan, maar ik ben twaalf jaar raadslid en krijg er voor betaald. Er zijn zoveel mensen die vrijwilligerswerk doen of die mantelzorger zijn en géén lintje krijgen", aldus Kamp, die zijn eigen vader als voorbeeld neemt. ,,Hij is al jarenlang mantelzorger, en krijgt nooit een lintje. Dat voelt onprettig."

ZWEMBAD Voor Peter van der Zee was het ook een bewuste keuze om afscheid te nemen van het jarenlange raadslidmaatschap. ,,Een van de drijvende krachten achter de vorming van deze gemeente. Met zijn vertrek verliezen we ons geheugen, ervaring en hem als persoon", zo verklaart VVD fractievoorzitter Rob Jorg. Ook Van der Zee kreeg van burgemeester Frits Naafs een koninklijke onderscheiding. ,,We hebben zware dossiers mogen behandelen, die soms succesvol, soms niet succesvol afgerond. En: we hebben mooi een zwembad weten te behouden", stelt Van der Zee tevreden.

JAMMER Toch was niet voor iedereen het vertrek gepland. Onder andere het 69-jarige CDA-raadslid Teunis Reedijk behaalde het aantal benodigde voorkeursstemmen niet, terwijl hij graag de komende vier jaar door was gegaan. ,,Het is wel jammer dat de kiezer zo gekozen heeft en dat jij voorlopig als raadslid buiten de boot valt", aldus Naafs.

BEDANKEN Volgens Reedijk komt aan alles een eind, ook aan het raadslidmaatschap. ,,Ik wil iedereen die bij deze gemeente werkt voor alle steun en hulp bedanken. Raadslid zijn is een van de mooiste banen die je kan hebben: dicht bij de bevolking, dicht bij de materie. Een raadslid staat écht met de voeten in de klei", zo besluit Reedijk. Hij kijkt tevreden terug op de 'mooie discussies' die hij mocht voeren. ,,Ik heb er van genoten, ik hoop u ook."

SP De SP-fractie zat afgelopen maandag ook voor het laatst in de raadszaal. Niet enkel de drie raadsleden namen afscheid, de SP zelf was op 21 maart ook niet meer als partij te vinden op het stemformulier. ,,Het is best raar en gek. We moeten er aan wennen dat het SP-geluid niet meer in de raad aanwezig zal worden. Maar ik reken er op dat de SP zich hier weer over vier jaar meldt en meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen", aldus Naafs.

Afbeelding
Erwin Kamp (D66), Willem van Drie (CDA) en Peter van der Zee (VVD) zijn koninklijk onderscheiden voor hun raadswerk.
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie