De VVD-fractie viert feest: ze hebben zeven zetels weten te behalen.
De VVD-fractie viert feest: ze hebben zeven zetels weten te behalen. Marc Satijn

VVD de grootste in Utrechtse Heuvelrug

Verkiezingen/nieuws Verkiezingen voor gemeenteraad 2018

HEUVELRUG De VVD is de grootste partij geworden in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. De partij haalde 7 zetels, waar het vier jaar geleden op 5 bleef steken. Open haalde 6 zetels en wordt de tweede partij. D66 haalt 5 zetels, BVH haalt er 4, net als CDA. SGP haalt 2 zetels en ChristenUnie haalt er eentje. De opkomst was 63 procent, net als vier jaar geleden. Bekijk hier de volledige uitslag op de Heuvelrug.

NIET VERWACHT VVD Fractievoorzitter Rob Jorg is 'erg blij', maar had het niet verwacht. ,,Zo'n groei? Nee, daar had ik geen rekening mee gehouden. We hebben de afgelopen jaren gewoon onze inhoudelijke koers gevaren, en hebben daar op gewonnen." Tijd voor een feest zit er voor Jorg niet in, want de volgende ochtend moet hij gewoon weer op negen uur op zijn werk verschijnen. Maar of dat nog voor lang zal zijn? ,,Ik ben kandidaat wethouder, dus wellicht zit dit er nog in. Maar dat moet je gegund worden", aldus Jorg, die inzet op tenminste één wethouder in het nieuwe college.

Daarnaast wil de VVD graag de formateur leveren die de samenstelling van het nieuw te vormen college zal gaan begeleiden. ,,Die zal alles gaan verkennen. Maar we moeten niet arrogant worden: het is zeker niet de bedoeling dat wij, nu wij de grootste zijn, alles voor het zeggen gaan hebben."

TELEURSTELLEND CDA-lijsttrekker Chantal Broekhuis is juist teleurgesteld. Eerder gaf ze nog te kennen in deze krant te gaan voor zes zetels, nu blijft ze echter hangen op een schamele vier. ,,Het is erg teleurstellend, maar we zagen het al in de landelijke tendens. Een winst voor de VVD, dat gaat ten koste van het CDA en de SGP", aldus Broekhuis. Veel had het niet gescheeld voor het CDA, want het verschil in stemmen met de D66 betrof een kleine dertig stemmen. 

Ondanks dat ze de komende formerende raadsvergaderingen wil afwachten hoe alle samenwerkingen zullen verlopen, sluit Broekhuis een collegesamenwerking met de VVD zeker niet uit. ,,We hebben al wel vaker met deze partij opgetrokken!" 

TEVREDEN Hugo Prakke (D66) is ondanks het stabiel blijven van zijn zetels tevreden: vijf zetels eerst, en ook nu weer vijf zetels. ,,We hadden het al wel even verwacht en gehoopt in ieder geval stabiel te blijven. Landelijk heeft de D66 namelijk een afname gezien", aldus Prakke, die blij is dat de progressieve partijen, waaronder zijzelf en OPEN, toch sterk staan. ,,Maar; je ziet dat de SP-stemmers toch naar de BVH en OPEN zijn gegaan."

Prakke ziet dan in deze uitslag wel een beloning voor de afgelopen vier jaar. ,,Mede door het raadsbreed programma, en daar zetten we ook voor de komende vier jaar weer op in." Toch wil de D66-er niet kijken naar een eventueel wethouderschap. Sterker nog: ze willen de vacatures open gooien. ,,Wellicht dat wij zelfs moeten kijken naar mensen van buitenaf. Kijken naar competenties, in plaats van partijen."

VVD-ZETEL Voormalig wethouder Boonzaaijer is teleurgesteld in het verlies van zijn partij SGP en had gehoopt in ieder geval nog het aantal stemmen van vier jaar geleden te behouden. De SGP-lijsttrekker verliest naar eigen zeggen 'een VVD-zetel' en gaat van drie naar twee. ,,We wisten al dat het een uitdaging was om de derde zeten vast te houden. Vier jaar geleden hadden wij voordeel van de restzetelverdeling, maar nu zien wij dat een deel van de stembus naar de VVD is gegaan. Dat is erg jammer."

Gevoelsmatig is dit voor Boonzaaijer dan ook een verlies. ,,Gelukkig heb ik het raadslidmaatschap altijd met veel plezier gedaan, dus dat zeker niet in het geding. Het wethouderschap, daar sta ik nog steeds voor open, maar of dat er nog in zit is de vraag." Ook de SGP-er ziet een samenwerking met de VVD wel zitten. ,,Ze hebben inmiddels ook gelukkig meer ook voor financiën", lacht hij.

WINNAAR Hans Waaldijk van de fractie OPEN voelt zich daarentegen wel een winnaar en zag de partij van vier zetels naar zes schieten. Maar of dat te danken is aan de SP-stemmers, die niet meer op een lokale SP-fractie konden stemmen? ,,Nee, we hebben dit echt aan onszelf te danken! Maar we zijn blij. Ik had het gehoopt, maar zeker niet verwacht. We hebben leuk campagne gevoerd met echt persoonlijk contact", aldus Waaldijk. 

Toch wil hij nog niet kijken naar de vorming van een college. ,,Ik zie er meer in dat wij eerst met alle partijen samen een akkoord maken op bijvoorbeeld duurzaamheid en financiën, en dan pas kijken naar wie er in het college komen. Dat kan drie tot vier weken duren, maar is sneller mogelijk", aldus de OPEN-fractievoorzitter, die naar eigen zeggen 'erg blij, vrolijk en enthousiast' is."

NAAFS Burgemeester Naafs is tevreden over het verloop van de verkiezingen. ,,Ik ben erg blij met het opkomstpercentage", aldus Naafs, die zelf alle stembureaus hoogstpersoonlijk langs geweest om te kijken hoe het er voor stond. ,,Het was 'gezellig druk' in de diverse Heuvelrugse stembureaus."

De uitkomst van de verkiezingen kwam ditmaal sneller dan normaal. Volgens Naafs een gevolg van een nieuwe telmethode die de gemeente heeft toegepast. Het doel: nauwkeuriger en sneller tellen. Geen hectische mensen met grote papieren op de grond, maar in alle rust aan tafel. ,,We scheiden eerst de oneven partijen van de even partijen, en sorteren daarna uit", legde een stembureaumedewerker in het Cultuurhuis in Doorn uit.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug pastte een nieuwe telmethode toe, waardoor de uitslag eerder bekend werd dan normaal.
advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 17 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 17 aug, 15:02
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 17 aug, 13:56
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 17 aug, 12:04
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01