Afbeelding
Marc Satijn

'Wij zetten in op wonen, werken en leven'

Verkiezingen/nieuws Verkiezingen voor gemeenteraad 2018

HEUVELRUG Met vijf zetels en één wethouder heeft het CDA naar eigen zeggen veel kunnen bereiken de laatste vier jaar. Maar lijsttrekker Chantal Broekhuis wil de komende raadsperiode graag verder met haar ambitieuze plannen en zet in op zes zetels.

Marc Satijn

CDA-lijsttrekker Chantal Broekhuis zit inmiddels in haar tweede volle termijn binnen de Heuvelrug en was daarvoor bestuurder bij het CDA Harderwijk-Hierden én commissielid Ruimte in dezelfde gemeente. ,,Maar het begon heel mooi: op de basisschool mocht ik altijd op woensdag of vrijdagmiddag helpen om boekjes te maken bij een leraar met een stencilmachine. Dat bleken later CDA-boekjes te zijn, maar ja, ik zat nog op de basisschool.

Later -toen ik bij een adviesbureau werkte- werd ik benaderd door een oud-gedeputeerde die vond dat ik de politiek in moest. Via hem kwam ik terecht bij de bestuurder van de lokale CDA. En wat bleek: dat was mijn oude leraar.

VANGNET De keuze voor de politiek had ook te maken met haar persoonlijke drive: ,,Ik ben zelf opgegroeid bij een alleenstaande moeder, dus weet ik hoe belangrijk het sociale vangnet is. Maar ook vanuit werk -nu binnen een scholenstichting- kom ik zoveel bureaucratie tegen... dat is gewoon niet nodig."

VERHOGING Juist op de ontwikkeling van dat sociale vangnet kijkt ze positief terug. ,,In de afgelopen periode hebben wij als CDA, samen met OPEN, in coalitieverband het sociale vangnet naar 120%+ gezet. Eerst tijdelijk, maar nu is het structureel gewaarborgd. Dat was een belangrijk persoonlijk punt, maar ook voor het CDA. Uiteraard geven wij nu niet zomaar geld, maar het zijn bijzondere voorzieningen, zoals sporten voor kinderen."

GVVP Ook zou er volgens Broekhuis geen onderwijshuisvestingsplan zijn geweest op het niveau van bijna energieneutraal zonder CDA. ,,Een grote stap in de duurzaamheid: dat is 100% toe te rekenen aan ons. Maar ook het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (GVVP): anders hadden we geen GVVP met geld waar we ook wegen mee kunnen verbeteren. Een doorn in het oog toen wij nog in de oppositie zaten. Ook het onderhoud aan de wegen was op erbarmelijk niveau, maar is nu goed geregeld", aldus Broekhuis, die ook tevreden kijkt naar de gemeentelijke organisatie: ,,We hebben een opgeschoond financieel huis; daar ben ik trots op."

WELZIJN Voor de komende periode staat welzijn hoog op het CDA-lijstje. ,,Mede door de situatie rondom stichting Welnúh zijn we op achterstand geraakt. De zorg is goed opgevangen: dicht bij de mensen. Maar met welzijn kunnen we winnen op vooral inzet, regie en coördinatie. We hadden veel vrijwilligers, maar door het wegvallen van Welnúh zijn er veel weggegaan." Broekhuis wil dat de plannen nu verder worden uitgewerkt. ,,Wij hadden zelf een bloemenactie tijdens Valentijnsdag, wat heel verbeeldend was. Je kan individualistisch leven, maar ook omkijken naar elkaar. Dat heeft veel waarde, voor de gever en ontvanger."

WONINGEN Ook de woningbouw had sneller mogen gaan volgens het CDA. ,,De planvorming: het concreet maken van woningbouwplannen. Er is veel gebeurd, maar het duurt zo lang. Er is veel weerstand vanuit de omgeving, wat begrijpelijk is. Maar willen wij een vitale gemeente blijven, waar ruimte is voor jong en oud, dan moeten wij werk maken van woningbouw voor het midden- en sociaalsegment, huur en koop."

Idealiter zou het CDA dan ook fors inzetten op deze twee segmenten van woningbouw. ,,Wij zijn van plan de percentages sociaal en midden fors op te hogen. Er moeten rigoureus stappen worden genomen. En als we binnen de dorpen niet kunnen bouwen, moeten we buiten de rode contouren gaan realiseren", aldus Broekhuis, die ook hoogbouw niet uit de weg wil gaan. ,,Maar, het moet passen in de omgeving."

SAMENLEVEN Drie kernpunten zijn dan ook wonen, werken en leven. ,,We willen inzetten op samenleven, het nabuurschap en het omkijken naar elkaar. We willen dat het plezier terugkomt in de wijk en op straat. Zie je nog spelende kinderen op straat? Daarin willen wij de ontmoeting faciliteren. De buurthuizen in Driebergen zijn een prachtig voorbeeld, daar komt iedereen bij elkaar en ze draaien superleuke programma's", stelt de lijsttrekker, die vindt dat ieder dorp zijn eigen dorpsvoorzieningen moet behouden.

,,Met wat we behaald hebben, kunnen we met trots zeggen dat we onze verkiezingsprogramma hebben gerealiseerd. We hebben grote stappen gezet, maar ik laat aan de kiezer of we beloond worden", aldus Broekhuis, die zelf ook open staat voor een eventueel wethouderschap.

Een helder doel heeft ze dan ook al voor ogen: ,, Zes zetels, zeker! Het zou een teleurstelling zijn als het vijf blijft. Ik gun de inwoners de plannen die wij voor ogen hebben: levende, bruisende en aangenamere dorpen."

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 18 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 17 aug, 15:02
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 17 aug, 13:56
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 17 aug, 12:04
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01