Afbeelding
Pixabay

Doornsche Golfclub moet voortaan eigen broek ophouden

17 mei 2021 om 13:15 Overig

DOORN Liefhebbers van de golfsport kunnen in ieder geval de komende vier jaar nog hun balletjes blijven slaan op de baan aan de Mariniersweg. Maar met een nieuwe gebruiksovereenkomst heeft de gemeente zich wel ingedekt tegen toekomstige, financiële verliezen. Hoewel de baan eigendom is van de gemeente, is de Doornsche Golfclub voortaan verantwoordelijk voor de exploitatie. Dat heeft het Heuvelrugcollege aan de gemeenteraad laten weten. 

Door Michiel Schaaij

OPHEFFING Door opheffing van de stichting die het golfterrein tot eind 2018 in bezit had, werd de gemeente als rechtsopvolger verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de baan. Maar financieel wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) én de Heuvelrugpolitiek waren het erover eens, dat het uitbaten van een golfbaan eigenlijk geen taak van de gemeente zou moeten zijn.  

KOSTBARE ZAAK Bovendien zou de exploitatie van de baan wel eens een kostbare zaak kunnen worden. Door het dalende ledenaantal van de golfclub worden de lasten hoger dan de baten, en daar heeft de toch al arme gemeente geen trek in. Als de spelers gebruik willen blijven maken van de 9-holesbaan uit 1993, dan moet de golfclub zijn eigen broek ophouden.

VRIJWILLIGERS In de nieuwe bruikleenovereenkomst die begin dit jaar is ingegaan, draagt de Doornsche Golfclub de eigenaarslasten van het terrein. Ook het beheer, de exploitatie en het onderhoud van de baan komen voor eigen rekening. Door de inzet van vrijwilligers kan de golfvereniging die taken wellicht voordeliger uitvoeren dan de gemeente. ,,Onder de nieuwe overeenkomst heeft de gemeente geen kosten meer aan het terrein”, schrijft het college in een brief aan de raad. 

WONINGBOUW Het nieuwe contract heeft een geldigheidsduur van vier jaar en kan daarna met telkens een jaar worden verlengd. Bovendien kan de gemeente vanaf 2025 de overeenkomst op elk moment beëindigen, met een opzegtermijn van een half jaar. Naar verwachting worden in de toekomst zowel voor de golfbaan als voor de naastgelegen marinierskazerne woningbouwplannen ontwikkeld. 

VERLIEZEN GOEDMAKEN Door de toekomstige verkoop van het golfterrein aan één of meerdere projectontwikkelaars, kan de gemeente eerdere verliezen op de golfbaan goedmaken. Veel moeite zal het niet kosten om de bouwgrond aan de man te brengen, denkt wethouder Boonzaaijer. ,,Gezien het woningtekort zal de markt er prima op inspringen, verwacht ik.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie