Rik Bronkhorst 

Aan het woord is Eric Tappen (76), de coördinator van wandelgroep ‘Donderjagers’. ,,Normaal gesproken lopen wij eens per maand op donderdag met elkaar een route”, legt hij uit.

[LEDEN] ,,Door de coronacrisis ging dat helaas niet. Daardoor hebben we al langere tijd niet met elkaar gelopen. Ik liep nu alleen samen met mijn vrouw. Dat is ook leuk, maar toch anders", lacht hij. ,,Het is echt jammer dat een paar maanden niet met de wandelgroep hebben kunnen lopen. We zien elkaar graag.” De wandelgroep is opgericht in 1991 en telt ongeveer twintig leden, ,,Zij zijn afkomstig uit heel Nederland”, zegt Tappen waarna hij de plaatsen Gouda, Ede en Breukelen opsomt. ,,Toch komen de meesten wel van de Utrechtse Heuvelrug”, voegt hij daaraan toe.”

[MOOIE GESPREKKEN] De maandelijkse routes lopen door heel Nederland. Tippen is degene die ze uitzet. ,,We beginnen altijd bij een station dat goed te bereiken is. Vanaf daar lopen we een lus. Je kunt de plaatsen zo gek niet bedenken of we zijn er al geweest.” Tussen het wandelen door is er ruimte voor koffie en lunch. ,,Onderweg hebben we altijd mooie gesprekken. Dat is heel fijn. Wandelen is ook heel rustgevend.”

[MEEMAKEN] Enkele weken geleden heeft de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) het idee voor de Alternatieve Vierdaagse gelanceerd. Tippen, die van het idee hoorde, was gelijk enthousiast. ,,Nu, in de coronatijd, is er niet veel mogelijk. Ook de Nijmeegse Vierdaagse gaat niet door.” De 76-jarige Maarnnaar, die de Vierdaagse zelf twintig keer uitliep, vindt dat erg jammer. ,,Het is een heel bijzonder evenement dat iedereen een keer moet hebben meegemaakt.”

[APP EN MEDAILLE] Ook een paar leden van de ‘Donderjagers’ zouden de Vierdaagse gaan lopen. Het lidmaatschap van de wandelclub én daarbij het afgelasten van het Nijmeegse loopfestijn deden Tippen doen besluiten te kijken of er animo was voor de Alternatieve Vierdaagse binnen de groep.


Hij legt uit hoe het werkt: ,,Van de KWBN krijgt men een app die de gelopen afstand bijhoudt. Dat moet je dan vier dagen doen.” Na afloop van de vierdaagse ontvangen zij dan een zilverkleurige medaille waarin het Vierdaagsekruis plus een kroon verwerkt is.

['DAG VAN'] Hij besloot daarom een oproep te plaatsen in de ledenkrant van de wandelclub. ,,Daarna heb ik veertien aanmeldingen gekregen van enthousiaste leden. Dat is echt ontzettend leuk”, vindt Tippen. Hij heeft voor de wandeltocht vier routes uitgezet. ,,Naar goed voorbeeld van de Nijmeegse Vierdaagse is elke dag een ‘dag van’. Op dinsdag is de ‘Dag van Scherpenzeel’ gelopen, woensdag is de ‘Dag van Leersum’ geweest en donderdag stond de ‘Dag van Driebergen’ op het programma. Vrijdag vindt de ontknoping plaats tijdens de vierde dag: de ‘Dag van Leusden’.

De afgelopen dagen heeft Tippen aan het wandelen een dagtaak gehad. ,,Net als bij de Vierdaagse”, lacht hij. ,,Maar dat is absoluut niet erg." In augustus gaan de ‘Donderjagers’ ook hun maandelijkse uitstapjes weer oppakken. ,,Daar kijk ik echt naar uit. We lopen de eerste keer van Bunnik naar Bilthoven”, verklapt hij alvast.