Privatisering weekmarkt lastig

Voorpagina

HEUVELRUG - De kans lijkt klein dat de weekmarkten in Utrechtse Heuvelrug binnen afzienbare tijd worden geprivatiseerd. Een onderzoek van het college zet de voor- en nadelen op een rij, maar bij de marktmeester en onder kooplieden is weinig enthousiasme voor verzelfstandiging te bespeuren.

Weinig animo onder Doornse marktkooplieden

door Michiel Schaaij

Voorstanders van privatisering vinden dat het marktbeheer geen kerntaak van de gemeente is. Ook zou een private marktstichting meer kennis en kunde in huis hebben om de markten bedrijfseconomisch aan te sturen. In een informatiebrief van het college aan de gemeenteraad laat wethouder Bert Homan (VVD) echter weten, dat draagvlak onmisbaar is de Heuvelrugmarkten met succes te privatiseren. Mochten de politieke partijen op verzelfstandiging aansturen, dan wil Homan eerst overleggen met marktkooplieden, detailhandel en de Centrale Vereniging Ambulante Handel.

Ei van Columbus

Tijdens een rondgang over de donderdagmarkt in Doorn blijkt er nauwelijks animo voor privatisering te zijn. De meeste kooplieden zitten er niet om te springen, zo luidt de algemene opinie. ,,De marktmeester van de gemeente doet het prima’’, vindt Ton Smeitink uit Veenendaal. Smeitink heeft recht van spreken, want hij staat al dertig jaar elke donderdagochtend met een bloemen- en plantenkraam op de Kampweg. ,,Sommige gemeentes denken dat ze met privatisering het Ei van Columbus hebben gevonden, maar dat is niet zo’’, aldus Smeitink. Hij verwacht niet dat het op de Heuvelrug tot verzelfstandiging gaat komen.

Lees het complete artikel in NieuwsbladDeKaap.nl/StichtseCourant.nl van vrijdag 10 mei

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Feestelijk 70e Bloemencorso in Leersum: ‘Prachtig dat we dit weer meemaken’ 15 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (2): ‘Het brengt extra uitdagingen met zich mee’ 16 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 13 aug, 07:30
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 aug, 07:32
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 aug, 07:30
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta 11 aug, 16:47