Scouting kan grond toch niet kopen van SBI

Voorpagina

DOORN - Scoutinggroep Thorheim huurt al sinds jaar en dag een een stukje grond van SBI Zonheuvel. Dit voorjaar kwam de interim-directeur van SBI met het voorstel om het stukje grond te verkopen aan de Doornse scoutinggroep. Gert van Woudenberg, voorzitter van Thorheim, had hier wel oren naar en is het afgelopen half jaar druk bezig geweest met het werven van fondsen om de aankoop van de grond te kunnen bekostigen. Toen hij onlangs met de nieuwe directeur van SBI, Jaap Jongejan, om de tafel zat voor een vervolggesprek, kreeg de scoutingvoorzitter te horen dat de SBI de verkoop toch niet ziet zitten. ,,Alles wat we het afgelopen half jaar hebben gedaan, is voor Jan Joker geweest.”

door Paul Nolens

Het scoutingterrein op Landgoed Zonheuvel is door de scouts eigenhandig opgebouwd. Het huidige huurcontract van Thorheim met de SBI loopt dit jaar na 15 jaar af. Voor de interim-directeur van SBI was dit het afgelopen voorjaar aanleiding om eens met het bestuur van Thorheim om de tafel te gaan zitten om eventuele verkoop van het terrein te bespreken. ,,Wij hadden daar wel oren naar. Het bezitten van de grond geeft toch meer zekerheid voor de toekomst van Thorheim”, vertelt scoutingvoorzitter Van Woudenberg. Om te kijken of het voor de scoutinggroep überhaupt haalbaar zou zijn om het terrein te kopen, is Van Woudenberg gaan zoeken naar financiële middelen. ,,We hebben bekeken of er fondsen zijn waar wij gebruik van kunnen maken. We hebben zelfs een bank bereid gevonden om de aankoop van de grond te financieren.”

Na de zomer schoof Van Woudenberg weer aan bij SBI om het resultaat van zijn financiële zoektocht te bespreken. ,,Tijdens dat vervolggesprek werd ineens gezegd dat de SBI het terrein toch niet wil verkopen. SBI had inmiddels een nieuwe directeur en het verschil tussen het verkopen van het scoutingterrein of niet, hangt blijkbaar af van de persoon. In mijn beleving hadden we een mondelinge overeenkomst, daarom zijn wij een half jaar druk geweest met de plannen. Nu zijn we voor Jan Joker bezig geweest”, aldus de teleurgestelde scoutingvoorzitter.

De nieuwe directeur van SBI, Jaap Jongejan, vindt de reactie van Van Woudenberg overtrokken. ,,Ik heb begrepen dat er door de interim-directeur gesproken is over de mogelijke verkoop van het scoutingterrein aan de scoutingvereniging. Ik ben hier eens ingedoken en het blijkt dat wij dat terrein niet zomaar kunnen verkopen. Dat heeft te maken met de natuurschoonwet. Ik weet niet wat er precies met de scouting is afgesproken, maar er is nergens een handtekening gezet. Wij hebben altijd zelf nog de keuze of we iets verkopen of niet. Ik snap de teleurstelling bij Thorheim wel omdat er verkeerde verwachtingen zijn geschept, maar ze hoeven niet bang te zijn dat wij ze weg willen hebben in de toekomst. De SBI heeft de scouting altijd een warm hart toegedragen en dat zal zo blijven.”

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Feestelijk 70e Bloemencorso in Leersum: ‘Prachtig dat we dit weer meemaken’ 15 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (2): ‘Het brengt extra uitdagingen met zich mee’ 16 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 13 aug, 07:30
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 aug, 07:32
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 aug, 07:30
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta 11 aug, 16:47