Plannen voor een nieuw medisch centrum in Driebergen

Voorpagina

DRIEBERGEN - Als de plannen werkelijkheid worden zullen vrijwel alle Driebergse huisartsen straks op twee centrale plekken in Driebergen gegroepeerd zijn. Het betreft de plannen om naast het Medisch Centrum Driebergen dat al enige jaren op de Schippersdreef gevestigd is, en waarin vijf huisartsen actief zijn, nog een tweede soortgelijk centrum elders in het dorp te realiseren. Er zijn meerdere locaties in beeld voor dit nieuwe centrum.

door Jan de Beer

Niet alleen in Driebergen maar overal in het land bestaat al langer een trend bij huisartsen om hun praktijk in een gemeenschappelijke ruimte onder te brengen, een zogeheten HOED (Huisartsen Onder Een Dak). Dikwijls wordt zo’n gezondheidscentrum gecombineerd met een apotheek en zijn er tevens andere zorgverleners actief. In 2006 ging op initiatief van de Driebergse huisarts Groenewegen het Medisch Centrum Driebergen van start, in het voormalig gebouw van woningcorporatie Heuvelrug Wonen aan de Schippersdreef. Meerdere huisartsen én een apotheek werden in dat centrum samengebracht en inmiddels kan men daar ook terecht voor een consult door een KNO-arts of een kleine chirurgische ingreep.

Vorige week werd bekend dat de overige Driebergse huisartsen eveneens een dergelijk gezondheidscentrum willen realiseren. Het gaat om de artsen Van Eeden, Van Grondelle/Littooy, Aukema en Van Hijfte die momenteel gevestigd zijn op respectievelijk de Hogesteeg, de Sperwerkamp en de Emmalaan. Reeds meerdere jaren hebben zij getracht om hun streven naar een gezamenlijk onderkomen via de bestaande bebouwing te realiseren, maar dit bleek niet haalbaar. Voor nieuwbouw blijkt nu wel een mogelijkheid in beeld te zijn gekomen: in de noordelijke hoek van parkeerplaats Appelgaard, direct achter de Nassaulaan. Dit perceel, waar momenteel nog een autohandel is gevestigd, staat te koop en zou gebruikt kunnen worden voor de bouw van het gezondheidscentrum. Er bestaat reeds een schetsontwerp voor een tamelijk omvangrijk pand van drie verdiepingen. Niet alleen de huisartsen zouden in dit centrum gevestigd kunnen worden, maar ook een apotheek en andere zorgverleners zoals fysiotherapeut, psycholoog en eventueel een priklaboratorium. De gemeente heeft in principe groen licht gegeven voor deze ontwikkeling omdat het als een ‘opwaardering van de omgeving’ wordt gezien.

Volgens de huisarts Van Eeden, initiatiefnemer van het project, bestaat er echter nog veel onzekerheid over deze locatie: ,,Het is allemaal erg prematuur, er zitten haken en ogen aan”, zei hij. Van Eeden wees er op dat er nog een andere mogelijkheid in beeld is om de clustering te realiseren. ,,Er wordt ook gekeken naar een mogelijk gebruik van de voormalige Bosrandschool aan de Arnhemsebovenweg”, zei hij. ,,Ook die locatie is een optie, als het pand geschikt is om verbouwd te kunnen worden tot medisch centrum.” Momenteel is in dit voormalige schoolgebouw nog het Nationaal Platform Zwembaden gevestigd, maar de huur door deze organisatie eindigt in juli komend jaar.

Overigens bestaat volgens Van Eeden ook nog altijd de kans dat volledig wordt afgezien van de plannen, in verband met de opstelling van minister Schippers. Onlangs heeft zij alle Nederlandse huisartsen ‘gestraft’ voor het uitvoeren van extra taken. Om te voorkomen dat patiënten voor eenvoudige ingrepen bij het ziekenhuis aankloppen, zijn de huisartsen deze gaan uitvoeren. Maar voor de grotere omzet die zij hierdoor maakten, werden zij door de minister met bezuinigingen gestraft. ,,Als de minister zich zo blijft opstellen, is het natuurlijk niet echt zinvol om in zo’n medisch centrum te gaan investeren”, aldus Van Eeden. Over ruim een maand, in februari, zal er volgens hem meer duidelijkheid komen over de daadwerkelijke uitvoering van de clusteringplannen én over de plek waar het nieuwe medisch centrum zou kunnen verrijzen.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Onderzoekers vragen politieke uitspraak over supermarktplein 4 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 18 aug, 07:14
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 17 aug, 15:02
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 17 aug, 13:56
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 17 aug, 12:04
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36