Links wil aan de bak

14 april 2011 om 00:00 Voorpagina

Het afgeschoten minimabeleid is volgens Waaldijk de grootste domper van het afgelopen jaar. In de onderhandelingen met coalitiepartners D66 en VVD dwong Waaldijk een verruiming van de minimaregelingen af. Maar het kabinet Rutte stak een stokje voor die plannen. Waaldijk zoekt nu naar andere manieren om Heuvelruggers met een laag inkomen een steuntje in de rug te geven. Op een gezamenlijke jaarvergadering van Groen Links en PvdA beloofde Waaldijk vorige week, dat hij vasthoudt aan ,,een stevig minimabeleid”. Een ander dieptepunt van het eerste coalitiejaar zijn de bezuinigingen op de Wet maatschappelijke ondersteuning. ,,Den Haag knijpt de Wmo-middelen af, maar eigenlijk vinden we die bezuinigingen moeilijk te verteren”, aldus Waaldijk.

Bezuinigingen zijn moeilijk te verteren HEUVELRUG - ,,We zijn met idealen de coalitie ingestapt, maar we moeten toegeven dat het verrekte ingewikkeld is”. Fractievoorzitter Hans Waaldijk (Groen Links/PvdA) kijkt realistisch terug op het eerste jaar van de paarse Heuvelrugcoalitie. ,,Eerlijk is eerlijk: het is lastig om bezuinigingen te verdedigen, waar we ons in de oppositie tegen zouden verzetten”.

door Michiel Schaaij

Dankzij de Haagse bemoeienis waren de wittebroodsweken snel voorbij en dient de vraag zich aan: wat nu? ,,Ik zie wel donkere wolken”, erkende Waaldijk. Zijn fractiegenoot Hans Nijhof onderstreepte dat: ,,Het speelkwartier is voorbij, we moeten nu serieus aan de bak”. Ook wethouder Tim Verhoef denkt dat het spannender gaat worden in de Heuvelrugpolitiek. ,,De kerntakendiscussie zal tot scherpere discussies leiden”, voorspelt hij. Tot dusver slaat de balans uit in het voordeel van deelname aan de coalitie. Sinds Groen Links/PvdA een wethouder heeft geleverd, wordt er volgens Waaldijk nét iets beter naar de gecombineerde fractie geluisterd.

Overigens noemde Verhoef het burenconflict aan de Doornse Molenweg één van de grootste teleurstellingen uit zijn eerste jaar als wethouder. ,,In eindeloze gesprekken hebben we geprobeerd om een oplossing te vinden. We zijn bij alle betrokkenen op bezoek geweest om de buurt weer een perspectief geven, maar dat is helaas niet gelukt.” Ook de vertraging bij de bouw van woonwagenwoningen aan De Tienden in Leersum vindt Verhoef een deceptie. ,,Wonen is een eerste levensbehoefte, het is teleurstellend dat mensen zo lang op de nieuwbouw moeten wachten”. Publieke kritiek op de dienstverlening van de gemeente pareerde de wethouder, door te wijzen op de werkdruk binnen de organisatie. ,,De dienstverlening mag best nog iets beter, maar er ligt veel op ons bordje en medewerkers lopen op hun tenen”, aldus Verhoef.

advertentie

advertentie
advertentie