Winkels Utrechtse Heuvelrug blijven op zondag dicht

Voorpagina

HEUVELRUG - De winkels op de Heuvelrug blijven op zondag dicht. De motie die D66 had opgesteld, om een onderzoek naar de mogelijkheden voor zondagsopenstelling te doen, werd tijdens de raadsvergadering van vorige week niet eens in stemming gebracht. Zowel de aanwezige ondernemers als de overige raadsfracties keerden zich tegen het plan.

Een kleine uitzondering op de tegenstand vormde de insprekende Amerongse ondernemersvereniging. Rein van Ee zei namens de AMON dat er in de Overstraat, in het oude centrum, kansen liggen voor ‘toeristische winkels’. Zeker als het kasteel straks weer open is. ,,Daarvoor is zondagsopenstelling noodzaak. De AMON vindt echter wel dat de zondagsopenstelling alleen mogelijk moet zijn voor toeristische winkels”, aldus Van Ee.

Na de vele insprekers te hebben gehoord, wist CDA-voorman Henk Veldhuizen genoeg. ,,Ik zou haast zeggen:’ I’ll rest my case’. Het CDA is geen voorstander van zondagsopenstelling. We willen niet tornen aan de zondagsrust.” SP’er Jasper van Geijtenbeek pleitte ook voor een rustdag. ,,De 24-uurs economie is voor een eenmanszaak niet te doen.”

De liberalen van de VVD keerden zich eveneens tegen het voorstel van coalitiegenoot D66 om zondagsopenstelling op de Heuvelrug te onderzoeken. Stan Klijnhout: ,,Het klinkt misschien vreemd uit de mond van een VVD’ers, maar wij willen de rust handhaven. Het was misschien beter geweest als D66 een kleine inventarisatie had gehouden onder ondernemers of er wel animo is voor een dergelijk plan.” Van de coalitiegenoten moest D66 het donderdagavond niet hebben. Ook GroenLinks/PvdA schaarde zich niet achter het D66-voorstel. ,,Wij zijn geen voorstander van de onderzoeksvraag. Wat wij wel steunen, is een onderzoek naar de openingsmogelijkheden op zondag voor galeries en ateliers in Amerongen”, aldus Hans Waaldijk. Economiewethouder Roy Pamboer sloot zich bij die laatste optie aan. ,,Het enige waar we in dit verband naar willen kijken, zijn mogelijkheden voor bedrijven in de toerisme- en recreatiebranche. Verder is er is weinig tot geen behoefte aan zondagsopenstelling onder de lokale winkeliers."

D66 reageerde teleurgesteld in de massale afwijzing van het plan. Hugo Prakke: ,,Met de motie willen wij niets meer en niets minder dan een onderzoek, met alle betrokkenen, naar de mogelijkheden voor zondagsopenstelling. Waarom kan ik wel naar een restaurant, maar kan ik niet winkelen op zondag? In omliggende plaatsen kan het wel. Voor bedrijven in de toeristensector biedt zondagsopening volgens ons kansen. Bovendien wordt de concurrentie van internet steeds groter. Internet kent geen sluitingstijd."

Omdat het draagvlak voor het onderzoek in de raadszaal ver te zoeken was, heeft D66 de motie niet in stemming gebracht. De partij kondigde wel een dialoogavond over zondagsopenstelling aan.

De zondagsopenstelling werd besproken in het kader van de Nota Recreatie en Toerisme. Deze nota werd unaniem aangenomen door de raad.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Vuurwerk bij bloemencorso Leersum gaat niet door 1 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Het verhaal van Maarten Maartens: Rondleidingen op Landgoed Zonheuvel 1 uur geleden
Afbeelding
Droogte geselt museumpark Huis Doorn 19 uur geleden
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 23 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30