Verzet tegen sluiting Doornse Gat groeit

23 december 2010 om 00:00 Voorpagina

HEUVELRUG - Het is een populaire decemberattractie: met de hele familie sleetje rijden in het Doornse Gat. Maar of dezelfde gezinnen komende zomer ook welkom zijn op de dagcamping, is nog maar de vraag. Door bezuinigingen ziet de toekomst van het recreatieterrein tussen Doorn en Leersum er somber uit.

‘We mogen het Doornse Gat nooit opgeven’

door Michiel Schaaij

Het Recreatieschap wil van de dagcamping af en overweegt daarom het benedenterrein te sluiten. De parkeerplaats aan de Leersumsestraatweg zou als startpunt voor boswandelingen wel open mogen blijven. De Utrechtse Heuvelrug is niet blij en verzet zich tegen het plan. ,,Het Doornse Gat voorziet in een grote behoefte, ook voor de inwoners van omliggende gemeenten”, zegt wethouder Tim Verhoef (Groen Links/PvdA). ,,Het hele terrein trekt jaarlijks zo’n 80.000 recreanten. Het Recreatieschap hoort zijn best voor die mensen te doen. Wij leggen ons niet zomaar neer bij sluiting van de dagcamping.” Het scheelde overigens maar een haar, of het gevoelige besluit was begin deze maand al genomen. In een vergadering van het algemeen bestuur kwam de kwestie pas aan de orde, toen veel leden al waren vertrokken. In januari belegt het Recreatieschap daarom een extra bestuursvergadering en daar moet de knoop alsnog worden doorgehakt. Verhoef gaat samen met gemeenteraadslid Hylda van Amstel (VVD) naar die vergadering en hoopt het tij te kunnen keren. Hij roept andere gemeenten op, om niet met sluiting akkoord te gaan en met een alternatieve oplossing te komen. ,,Dit is veel te rigoureus. Laten we eerst bekijken, wat we met het hele Doornse Gat willen”, aldus Verhoef. ,,Als we de dagcamping nu sluiten en later weer openstellen, brengt dat extra kosten met zich mee. Bovendien is nog helemaal niet duidelijk, hoe je het benedenterrein kunt afsluiten van de rest van het Doornse Gat.”

Van Amstel voorziet wantoestanden als het onzalige plan wordt doorgezet. ,,Recreanten zullen toch het benedenterrein betreden en komen dan voor gesloten toiletten te staan”, aldus het VVD-raadslid. Ze spreekt zich in sterke bewoordingen tegen de sluiting uit. ,,De bezuinigingstaak van vijf procent wordt ten onrechte op de Utrechtse Heuvelrug en het Doornse Gat wordt afgewenteld. Dit is een heel fout plan”, vindt ze. Ook in kringen van de oppositie klinken boze geluiden. ,,Het Doornse Gat mogen we nooit opgeven, niet voor de Doornaars en niet voor AZC-ers”, twitterde commissielid Dianne van Wijnen (Christen Unie).

Intussen blijft Verhoef aarzelen over een mogelijke commerciële exploitatie van het Henschotermeer. ,,Dat gebied maakt deel uit van de ecologische hoofdstructuur en de vraag is: welke verstoring wil je daar toelaten? We zeggen niet: het mag nooit. Maar we vinden het nu te vroeg voor een besluit en willen goede garanties.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie