Coalitie: ‘Bezuinigen doet pijn’

18 november 2010 om 00:00 Voorpagina

HEUVELRUG - Dat bezuinigen geen pretje is, werd duidelijk tijdens het begrotingsdebat, vorige week donderdag. De temperatuur in de raadzaal liep hoog op toen de bezuinigingen op de Wmo en het leerlingenvervoer aan de kaak werden gesteld.

Oppositie hekelt bezuiniging Wmo en leerlingenvervoer

Vanaf 2014 zal er structureel €700.000,- minder worden uitgegeven aan de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De oppositiepartijen spraken er tijdens het begrotingsdebat schande van, de coalitie zegt dat dit ‘de meest sociale’ oplossing is. Vooral GroenLinks/PvdA werd, als sociale partij, op de Wmo-bezuinigingen aangesproken. De belangrijkste kritiek op de forse bezuiniging is dat er nog niets concreet is. ,,Waar gaan jullie op bezuinigingen? Die 7 ton wordt er gewoon neergelegd, zonder enige onderbouwing”, verweet SP’er Jasper van Geijtenbeek de coalitie.

GroenLinks/PvdA-fractievoorzitter Hans Waaldijk probeerde de beweegredenen van de coalitie duidelijk te maken. ,,Wij krijgen vanuit het rijk het komende jaar al 7 ton minder Wmo-geld. Daar overheen is nog een extra bezuiniging van 5 ton op de Wmo gekomen. Bij elkaar moeten we in 2011 dus, als het aan het rijk ligt, 1,2 miljoen bezuinigen op de Wmo. Wij vonden dat niet sociaal. Daarom hebben we gekozen voor een bezuiniging van 7 ton. Die bezuiniging smeren we uit over vier jaar.”

Coalitiegenoot Jan Willen Eggink van D66 viel Waaldijk met stevige taal bij. ,,We moeten toch nu zeggen hoeveel we gaan bezuinigen? Dat doen we. Op de Wmo is dat 7 ton. Dat doet pijn en dat gaat zijn weerslag hebben op de bevolking. We willen daarom samen met de betrokkenen kijken waar we die 7 ton vandaan kunnen halen.”

De oppositie verwijt het college dat er niet eerst met de Wmo-raad is gesproken, voordat de bezuiniging van € 700.000,- werd aangekondigd. Volgens de coalitie is daar nog ruim de tijd voor. Eggink: ,,De eerste bezuiniging op de Wmo wordt in 2012 doorgevoerd. We hebben dus nog een jaar om met de Wmo-raad te kijken waar we het geld vandaan halen.”

Ander belangrijk punt van zorg voor de oppositie is de bezuiniging van € 150.000,- op het leerlingenvervoer. Gerrit Boonzaaijer van de SGP vertelde al meerdere bezorgde ouders te hebben gesproken. ,,Ik neem aan dat GroenLinks/PvdA sociaal omgaat met het leerlingenvervoer”, was zijn oproep aan deze coalitiepartij. Gerry van der Hulst van GroenLinks/PvdA noemde de korting op het leerlingenvervoer ,,niet prettig. Maar geld dat er niet is, kunnen we niet uitgeven.” Dick Karssen van de ChristenUnie probeerde een adviesraad voor het leerlingenvervoer in het leven te roepen, maar zijn motie om dit tot stand te brengen haalde het niet. D66-voorman Eggink weet dat een kleiner budget voor het leerlingenvervoer vraagt om inventiviteit. ,,Betrokkenen moeten nu creatief worden, dan heeft klagen geen zin. Mensen moeten er aan wennen dat de overheid niet meer alles voor ze regelt.”

advertentie
advertentie