Vergunning en Handhaving onder vuur

Voorpagina

HEUVELRUG - Er deugt weinig aan de afdeling Vergunning en Handhaving. Tijdens de behandeling van de begroting in de gemeenteraad, werden de bezuinigingsvoorstellen van het college kritisch tegen het licht gehouden. Het meest in het oog springend was de onomwonden kritiek op de afdeling Vergunning en Handhaving. Geen partij spaarde deze afdeling van de gemeente. Het college van B&W belooft snel beterschap. Met het wegsturen van het verantwoordelijke sectorhoofd, werd de eerste maatregel twee maanden geleden al genomen.

College belooft snel beterschap op afdeling

Eén zorg werd maandagavond gebroederlijk door alle partijen gedeeld: het falen van de afdeling Vergunning en Handhaving. ,,Het is een Janboel op die afdeling. Inwoners die een vergunning aanvragen, worden van het kastje naar de muur gestuurd en krijgen geen ontvangstbevestiging. Aannemers en projectontwikkelaars die samenwerken met de gemeente klagen over gebrek aan kennis binnen de organisatie”, somde Sybe Streekstra van BVH de problemen op. CDA-fractievoorzitter Henk Veldhuizen stipte aan dat de gemeente inkomsten uit leges misloopt, door de haperende vergunningverlening. ,,Er wordt rekening gehouden met een groot verlies. In de najaarsnota loopt dit verlies zelfs op tot 1 miljoen euro.”

Ook de coalitiepartijen willen snel verbetering zien bij Vergunning en Handhaving. Lysbeth van Valkenburg-Lely, VVD, noemt het een ‘zorgenkind’: ,,De gemeente laat kansen liggen. Voorbeeld: Landgoed Beukenrode is al twee jaar bezig om toekomstplannen te ontwikkelen. Door voortdurende miscommunicatie met de gemeente komt er niets van terecht. Verbeteringen moeten zichtbaar worden in het eerste deel van 2011. Deze cultuuromslag moet prioriteit hebben.” Coalitiegenoot Hans Waaldijk van GroenLinks/PvdA viel haar bij. ,,Al jaren horen wij grote onvrede over Vergunning en Handhaving. Welke maatregelen gaan er genomen worden?”

Personele ingreep

Burgemeester Frits Naafs nam zelf het woord om uitleg te geven over de problematiek bij Vergunning en Handhaving. ,,De zorgen over de afdeling zijn terecht. Er is onvoldoende vooruitgang. Daarom hebben wij een personele ingreep gedaan. Per 1 november is er een nieuw sectorhoofd Ruimte aangesteld. Er wordt direct aan de slag gegaan met een plan van aanpak. We willen snel resultaat boeken.” Naafs doelt met zijn opmerking op het ontslag van sectorhoofd Ariëns Kruyt, dat volgens de burgemeester direct verband heeft met het slechte functioneren van Vergunning en Handhaving.

Ook wethouder Tim Verhoef belooft beterschap. ,,Het moment dat een inwoner een vergunning aanvraagt, is het moment waarop iemand contact heeft met de gemeente. Daarom moet dit contact goed zijn. Het is geen Janboel, maar er moeten wel snel zaken verbeterd worden.”

De begrotingsvergadering gaat donderdagavond verder. Tijdens deze vergadering zal het debat gevoerd worden over de bezuinigingsvoorstellen van het college.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 4 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 20 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 21 uur geleden
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 23 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01