Ondernemend Heuvelrug: Kusk Haarden

8 november 2012 om 00:00 Ondernemend

DOORN - Met de winter in aantocht verlangt menigeen naar een warm haardvuur. Kusk Haarden legt de mogelijkheden graag uit, want die gaan veel verder dan het vertrouwde haardhout. ,,Gas is ook veel verkocht en daarnaast bieden we elektrische haarden en haarden gestookt op bio-ethanol.”

door Monique José Timmermans

Volgens Gerrit Klomp hebben mensen negen van de tien keer al een voorkeur en beeld in hun hoofd voordat ze de winkel aan de Kampweg 19 binnenlopen. Meestal iets wat ze gezien hebben bij anderen. ,,Aan ons de taak om te kijken of het technisch haalbaar is en past binnen de (woon)kamer. Dan komt het kostenplaatje en bij serieuze interesse gaan we bij de klant thuis kijken. Het is mijn werk om bij dit hele proces te adviseren. Daarnaast zorg ik dat ik ook nauw betrokken ben bij de uitvoering.”

Klomp heeft zelf alle benodigde papieren gehaald. ,,Belangrijk om bij verkoop goed te kunnen adviseren en ook om de uitvoering goed met de monteurs te kunnen afstemmen.” Voor het installeren van de haarden heeft Kusk Haarden eigen monteurs in dienst. Zij kunnen alles van A tot Z verzorgen, van het boren van gaten met diamantboren, tot het maken van de ombouw met onbrandbare materialen en indien gewenst het stukadoorswerk.

En om het totaalplaatje compleet te maken, levert Kusk Haarden maatwerk voor de afwerking om of naast de haard, zoals kasten, plateaus of natuursteen platen. Maar terug naar het begin. Een haard begint bij het rookkanaal. Dat bepaalt de keuze voor wie niet alles nieuw wil maken. En daarvoor kan een inspectie van het kanaal met camera’s worden uitgevoerd.

Met de crisis ziet Klomp een toename van de vraag naar houtgestookte haarden. Natuursteen schouwen zijn iets minder populair dan een aantal jaar geleden, de strakker uitgevoerde haarden worden vaker gekozen. Deze kosten ook minder ruimte en dat kan een voordeel zijn. Voor wie geen rookkanaal heeft, is een gashaard tegen de buitenmuur een optie. De afvoer gaat dan rechtstreeks via de muur naar buiten.

Een nieuwere toepassing is de houtgestookte cv-haard. Voordeel is dat de warmteafgifte van de haard gekoppeld wordt aan het bestaande cv-systeem. De warmte verspreidt zich zo door het hele huis, in plaats van één ruimte.

In de showroom in Doorn zijn zowel moderne als klassieke haarden te zien. Meer is te zien in de showroom van Kusk in Barneveld. Binnenlopen kan van dinsdag tot en met zaterdag.

www.kusk.nl

advertentie
advertentie