Ondernemend Heuvelrug: Sieraad voor gedenkwaardig moment

21 juni 2012 om 00:00 Ondernemend

DRIEBERGEN - De winkel van het juweliersechtpaar Wechgelaar op de Traaij 98 ademt rust uit. Hier is tijd voor de klant die iets moois wil uitzoeken, vaak voor een gedenkwaardig moment. ,,Achter iedere aankoop zit een verhaal, dat maakt het vak bijzonder”, vertelt medewerkster Yvonne Wildeman.

door Monique José Timmermans

Ook voor eigenaar Diek Wechgelaar is de omgang met de klanten zijn grote passie. Het kind dat een bedeltje uitzoekt, verdient net zoveel aandacht als de klant die voor een duur sieraad komt, is zijn stellige overtuiging. ,,Wij verdiepen ons in onze klanten, proberen de persoonlijke situatie van de vaste klantenkring bij te houden.’’ Echtgenote Corry vult aan: ,,Alleen op die manier kun je echt achterhalen waar de klant naar op zoek is en vinden wat bij hem of haar past.’’

Inkoop

Vakkennis is er voldoende in huis. Conny Wechgelaar is opgeleid als goud- en zilversmid, terwijl Dick Wechgelaar goudsmid en juwelier is. De juweliersopleiding betreft het ondernemerschap, smid is echt het ambacht. Elke maand gaat Diek Wechgelaar naar de beurs. De dames neemt hij dan graag mee voor inkoopadvies. Zo wordt gezamenlijk de collectie in de winkel samengesteld, waarbij een voorliefde voor sieraden met een strakke vormgeving is te zien. ,,Wij houden van moderne sieraden, die aansluiten bij het modebeeld.” Maar ook de consument die op zoek is naar een klassiek sieraad zal in de winkel slagen. ,,We slaan niet door naar de trendy blingbling.”

De laatste tijd valt de keuze meer en meer op Duitse merken vanwege de mooie strakke vormgeving. ,,Maar”, zo zegt Conny Wechgelaar, ,,daarbij let ik goed op het ambachtelijk vakmanschap, voor mij is de manier waarop een stuk gemaakt en afgewerkt is heel belangrijk.”

Taxaties

Naast de verkoop is Diek Wechgelaar ook specialist op het gebied van sieradentaxaties. ,,Soms komen mensen ok met een erfstuk van antiek zilver of een sieraad waarover ze meer willen weten. Daar probeer ik dan echt zoveel mogelijk informatie over te vinden.” Ook bemiddelt de juwelier bij aan- en verkoop van antieke sieraden.

De goudsmid die achter de schermen werkt is van niet te onderschatten waarde bij reparaties of vermaken van sieraden. ,,Hij zit de hele week achter de werkbank en soms help ik zelf ook nog, zodat klanten hun stukken snel weer terug hebben."

advertentie
advertentie