Verder kijken dan de klacht alleen

28 oktober 2010 om 00:00 Ondernemend

Mariëtte Gerts is sinds enkele jaren afgestudeerd in de traditionele Chinese geneeskunde, richting acupunctuur. Ze was altijd al gefascineerd door Oosterse geneeswijzen. Een aantal jaren terug kreeg ze de gelegenheid om daadwerkelijk in opleiding te gaan. Dat de mens een afspiegeling is van de natuur is haar overtuiging. Deze gedachte ligt ten grondslag aan de Chinese geneeskunde, die al 3000 jaar wordt toegepast en veel ouder is dan de Westerse geneeskunde.,, In de Chinese geneeskunde wordt de mens in zijn geheel beschouwt en wordt er verder gekeken dan alleen de klachten. Je gaat altijd op zoek naar de oorzaak.” Mariëtte vindt dat een essentieel verschil in vergelijking met de westerse geneeskunde.,,Als je in Nederland hoofdpijn hebt, krijg je van de huisarts een pil, maar die hoofdpijn kan 10 verschillende oorzaken hebben. Door dat te achterhalen kan je de aanleiding en dus klacht wegnemen. De Amerongse acupuncturist past verschillende technieken en behandelwijzen toe in haar praktijk, zoals ooracupunctuur. ,, Een effectieve methode om zonder bijwerkingen acute en chronische ziekten te behandelen. De oorschelp is een reflexgebied voor het centrale zenuwstelsel. Hierin liggen verbindingen met alle organen en orgaanstelsels, ”aldus Mariëtte. Stoppen met roken of het behandelen van overgewicht zijn wel de bekendste toepassingsgebieden hierbij. Naast ooracupunctuur geeft zij in haar praktijk ook voedingsadvies, moxatherapie en cupping.

AMERONGEN - Mag ik uw tong even zien? Het is een veel gestelde vraag van acupuncturist Mariëtte Gerts aan haar patiënten. ,,Soms kijken mensen mij dan een beetje vreemd of ongelovig aan, maar onze tong reflecteert hoe ons lichaam zich op dat moment voelt. Hetzelfde geldt voor de pols. Ook daar kan ik veel uit afleiden,” aldus Mariëtte in haar praktijk voor acupunctuur in Amerongen.

door Rose Carry Lokin

In haar praktijk neemt Mariëtte ruim de tijd voor een consult. De intake duurt anderhalf uur en vervolgconsulten 1 uur. ,,Tijdens ieder bezoek stel ik opnieuw een diagnose. Dit omdat het lichaam gereageerd heeft op de voorgaande behandeling.” Mariëtte is aangesloten bij de Beroepsvereniging Zhong. Hierdoor worden de consulten door de meeste zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed.

Acupunctuur Amerongen, Koningin Wilhelminaweg 69, Amerongen. Tel 0343 - 46 08 09, www.acupunctuuramerongen.nl, praktijk@acupunctuuramerongen.nle. Behandeling volgens afspraak en is ook mogelijk op dinsdag en donderdagavond.

advertentie
advertentie