Kamerkoor Venus zingt met Krista Audere ‘Es War Als’ in Maartenskerk Doorn

27 mei 2023 om 20:30 Lokaal Deel je nieuws

Bos, maan en zee spreken tot de verbeelding van het publiek in Es War Als, het nieuwste programma van Kamerkoor Venus en dirigent Krista Audere. Op zondagmiddag 4 juni om 15 uur kunt u het in de Maartenskerk in Doorn meebeleven.

Venus zingt in Es War Als op verhalen geïnspireerde muziek. Van Robert Schumanns Romanzen tot hedendaagse componisten als Hersant en Holmboe, die teruggrijpen op oude legendes. Een programma waarin hemel en aarde elkaar kussen, de ziel naar huis vliegt en de Wee Wee Man je de stuipen op het lijf jaagt.

Venus zingt Franse, Duitse en Engelse verhalen

Het gedicht Mondnacht, volgens Thomas Mann ‘parel onder de parels’, staat centraal in de Trois Poèmes d’Eichendorff van Philippe Hersant. Niets in deze gedichten is wat het lijkt: Es war als - Het was alsof. Zelfs de bruiloft, met de hoog op de rots versteende ridder als stille getuige, eindigt met een huilende bruid. Zijn het tranen van geluk of verdriet? 

In de verzetsgedichten van Paul Éluard, dankbaar door Poulenc op muziek gezet, heeft de kou niet alleen betrekking op de oorlogswinter van 1944. La nuit, le froid, la solitude. Ze vertellen over de eenzaamheid en neerslachtigheid in de desolate wereld van de bezetting, waar Duitse soldaten als wolven jagen. En ook over hoop en kracht, wanneer takken door de muren van de gevangenis groeien.

Schön Rohtraut, vertolkt door Robert Schumann, lijkt een onschuldig liefdesgedicht van Eduard Mörike, maar schijn bedriegt. De mooie Rohtraut is een geëmancipeerde prinses die lak heeft aan klassieke verwachtingspatronen over vrouwen en de adel. 

Betoverd door de schoonheid van natuur en bergen rondom het meer van Zürich, beschreef de 25-jarige Goethe niet zomaar een boottocht. De natuurervaring viert hoogtij, maar wordt verstoord door dromen over gouden bergen. Alphons Diepenbrock schreef er de noten bij.

De Deen Holmboe schreef muziek voor de Wee Wee Man, een gedicht uit de wonderlijke oude Engels-Schotse poëzie. Het kleine ‘Pinkelmannetje’ neemt de verteller mee naar zijn feeërieke verblijfplaats onder de heuvels, waarna hij op het hoogtepunt van een dansfeest in een oogwenk is verdwenen. Dat dit zonderlinge wezen over bovenmenselijke krachten beschikt, blijkt uit de verwijzing naar William Wallace, ook wel Braveheart genoemd, de Schotse vrijheidsstrijder die in 1297 de machtige Engelsen bij Stirling Bridge versloeg.

Dirigent Krista Audere legt gevoel in ieder verhaal

De Letse dirigente Krista Audere woont in Nederland en is de vaste dirigent van het VU-kamerkoor en Kamerkoor Venus; als gastdirigent treedt ze vaak op met het Nederlands Kamerkoor, het Groot Omroepkoor en Cappella Amsterdam. In 2021 won Krista de Eric Ericson Award - een prestigieuze prijs voor koordirigenten. De jury prees Krista’s uitzonderlijke energie, grote voorstellingsvermogen en haar magische optreden. Sindsdien treedt ze in heel Europa op met nationale radiokoren. 

Meer informatie over de concerten van Venus en toegangskaarten vindt u op www.kamerkoorvenus.nl

advertentie
advertentie