Eeuwenoude Schapendrift op Hoog Moersbergen
Eeuwenoude Schapendrift op Hoog Moersbergen Jan Snijders

Voorjaarswandeling Hoog Moersbergen zaterdag 8 april

29 maart 2023 om 10:33 Lokaal Deel je nieuws

Het wordt zeker geen lekkere vlakke wandeling als u zaterdag 8 april met de gids van Utrechts Landschap meegaat. Maar deze twee maal per jaar georganiseerde groepswandeling is meer dan de moeite waard. De 48 m hoge top van de Stamerberg geeft een mooi uitzicht over een fantastisch afwisselend landschap. Smalle kronkelige bospaden met afwisselende lage naaldboompjes afgewisseld met frisgroen uitlopende struikjes, doen vermoeden dat we in een relatief jong bos zijn. Maar als we de eeuwenoude schapendriften afdalen met links en rechts beuken, zomereiken en majestueuze tamme kastanjes wanen we ons al gauw meer dan 100 jaar in de tijd terug.

Dan zijn we in de tijd dat het huis Stameren gebouwd is in het midden van een desolaat landschap. Het prachtige -helaas niet door ons te bezoeken- landhuis kijkt uit over een beschermd heideveld waar hazelworm, hagedis en solitaire bijtjes hun leefgebied hebben. Het zal u mogelijk verbazen dat er ook in april nog paddenstoelen te vinden zijn.  

Met aandacht kijken wij naar berk, douglas, grove den, lariks, hazelaar en staan we letterlijk stil bij het belang van omgevallen bomen en kale dode bomen die zich nog staande weten te houden.

Werk van insecten, spechten en andere in het bos actieve vertegenwoordigers van de fauna komen wij zeker tegen.

We wandelen over de heide waar duizenden jaren geleden al mensen op jacht gingen en hun doden begroeven. Op die heide komen wij ook rododendrons tegen. Met een beetje geluk horen wij de raaf en zien we de grote bonte specht of zijn groene neefje.

De gids vertelt u over de interessante cultuur en natuur van Hoog Moersbergen en Stameren.  Natuurlijk komt ter sprake hoe dit bos aan zijn naam komt terwijl het kasteel Moersbergen toch kilometers verder staat.

Deze wandeling is gepland op zaterdag 8 april. We starten exact om 10.00 uur vanaf de parkeerplaats “Groene Entree Zanderij Maarn” aan de Bergweg in Maarn. De wandeling gaat ongeveer twee uur duren. Goed schoeisel wordt dringend aangeraden. Aan de wandeling zijn geen kosten verbonden maar u wordt wel verzocht een plekje te reserveren op de site van het Utrechts Landschap.

Dit doet u via deze link:  https://www.utrechtslandschap.nl/activiteiten/excursie/voorjaarswandeling-hoog-moersbergen-en-zanderij-maarn

Er kunnen maximaal 20 mensen mee wandelen.

advertentie
advertentie