Wendila
Wendila Berry

Signeersessie beeldverhaal Wendila door Hennie Vaessen.

Lokaal Deel je nieuws

Onlangs is de Nederlandse Limes door de Unesco opgenomen in de lijst van werelderfgoed. De vaderlandse Limes bevindt zich daardoor nu in het gezelschap van: de Egyptische Piramiden, de Taj Mahal, Stonehenge en de beelden op het Paaseiland. 

Uitgeverij PelikaanPers brengt nu een stripboek over de Romeinse Limes uit met als titel “Wendila” geschreven en getekend door Hennie Vaessen. Striptekenaar Vaessen uit Oosterbeek maakt boeken met goed gedocumenteerde verhalen over spannende geschiedenis. O.a. Slag om de Grebbeberg, de Keizer die zijn land ontvluchtte (over de Doornse keizer) 

Op zaterdag 27 november is Hennie te gast bij The Readshop in Doorn.

Hij signeert van 14.00 tot 16.00 uur.

De Limes

Het verhaal van “Wendila” speelt zich af ten tijde van de Limes. De Limes is, in het begin van onze jaartelling zo’n 300 jaar lang, de grens van het Romeinse Rijk.

In onze streken loopt die grens voor een groot gedeelte langs de rivier de Rijn. Ten noorden van de Rijn wonen de barbaren, ten zuiden overheerst de Romeinse beschaving.

Het verhaal

Ergens in de tweede eeuw na Christus trekt een Romein, Sextius Salvius genaamd, samen met Wendila, z’n jonge slavin, door onze streken op weg naar Praetorium Agrippinae (Valkenburg, ZH). De reden voor deze lange en uitputtende tocht is een medische.  Een uiterst belangrijk persoon moet genezen worden van zijn oogkwaal en Sextius Salvius beheerst deze kunst als geen ander. Dat het een reis vol gevaren wordt, is al snel duidelijk.

Het schip

Een gedeelte van hun reis maken Sextius Salvius en Wendila als passagiers van een Romeinse vrachtboot op de Rijn. In 1996 wordt bij graafwerkzaamheden in de Utrechtse wijk De Meern zo’n Romeinse vrachtboot gevonden. Door de drassige bodem blijkt het hout van de boot, bijna twee millennia geleden gekapt, bijzonder goed geconserveerd. De unieke vondst zorgt voor een sensatie in de archeologische wereld. Het lijkt erop dat de boot plotseling op de Rijn is vergaan en niet bewust is afgezonken. Het hoe en waarom is een raadsel.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Onrust door plan voor zonneveld in Overberg: ‘De mensen voelen zich niet gehoord’ 2 uur geleden
Afbeelding
Weer landelijke ophokplicht pluimvee wegens opleving vogelgriep 15 uur geleden
Afbeelding
Politieke partijen buurgemeenten zoeken oplossing veiligheid fietsende leerlingen gisteren
Afbeelding
Heuvelrugpolitiek wil geen omgekeerde vlaggen meer 4 okt, 13:18
Afbeelding
Slechts één inzittende betrokken bij politieachtervolging die eindigde met aanrijding in Driebergen 4 okt, 12:31
PREMIUM
Afbeelding
Herstel van schade door valwind in Leersum kan beginnen 4 okt, 12:00
Afbeelding
Van Barneveld helpt door brand getroffen bakker uit Doorn 4 okt, 08:27