Afbeelding
Jeroen Jumelet / ANP

Akkoord over schuldafbouw

9 mei 2018 om 12:49 lokaal

HEUVELRUG De politiek heeft toch overeenstemming bereikt over het terugdringen van de gemeenteschuld, die in totaal 127 miljoen euro bedraagt. In de komende vier jaar gaat Utrechtse Heuvelrug een bedrag van acht miljoen euro aflossen. Daarvan moet twee miljoen euro komen uit de verkoop van gemeentelijk vastgoed, terwijl er bijna vijf miljoen euro minder wordt geïnvesteerd dan eerder de bedoeling was.

Michiel Schaaij

Voor het resterende bedrag van ruim een miljoen willen de partijen een begrotingsoverschot creëren. Of en in hoeverre daarvoor bezuinigd moet worden, is nog niet duidelijk. De afspraken werden gemaakt tijdens het overleg over een raadsprogramma voor de komende periode. Daarbij lijkt D66 een flinke veer te hebben gelaten. Die partij liet vorige week nog weten, liever te investeren in klimaat, scholen en wegen dan in het afbouwen van de schuld.

HETE AARDAPPEL Of de genoemde bedragen haalbaar zijn, zal de komende periode moeten blijken. Zo is het volgens de SGP nog maar de vraag, of de gemeente inderdaad voor twee miljoen euro aan verkoopbare gebouwen op de plank heeft liggen. Verder hebben de partijen nog niet bepaald welke investeringen worden vertraagd. Die hete aardappel is nog even vooruitgeschoven.

OZB Aan de inkomstenkant is vastgelegd, dat de Onroerendezaakbelasting alleen meestijgt met het niveau van de inflatie. De woonlasten voor inwoners zouden echter toch nog hoger kunnen uitpakken, omdat voor de riool- en afvalstoffenheffing is afgesproken dat die kostendekkend moeten zijn. Lopen de kosten op, dan moet de heffing alsnog omhoog of moet er bezuinigd worden op de kwaliteit. Daarover zijn nog geen afspraken gemaakt.

MEEVALLERS Voor eventuele financiële meevallers vanuit Den Haag is een verdeelsleutel opgesteld. Mocht de uitkering uit het gemeentefonds hoger uitpakken dan gedacht, dan wordt de helft daarvan ingezet voor duurzame maatregelen. Een ander deel wordt doorgegeven aan inwoners, in de vorm van een woonlastenverlichting.

advertentie
advertentie