Jana Verboom met haar nieuwe boek
Jana Verboom met haar nieuwe boek Ben Verboom

Afvallen in tijden van corona, versla de coronakilo’s met de eet-driekwartmethode

Lokaal Deel je nieuws

Leersummer Jana Verboom, bioloog en schrijver: “Corona is een virus waar sommige mensen heel ziek van worden, terwijl anderen nauwelijks klachten hebben. Covid-19 is eigenlijk een op hol geslagen immuunsysteem. In de eerste golf bleek dat relatief veel mensen met overgewicht in het ziekenhuis en op de IC belandden. Lichaamsvet is niet zomaar een onschuldig laagje blubber, het is een orgaan dat hormonen en ontstekingsstoffen produceert die het immuunsysteem ondermijnen.”

Een gezond gewicht helpt bij het bestrijden van infectieziekten, zelfs 10 kilo afvallen helpt om het immuunsysteem te versterken. Vandaar dat weer velen deze dagen goede voornemens maken voor het nieuwe jaar om gezonder te gaan leven en af te vallen. Weg met de 'coronakilo's'.

Maar hoe? Om je voornemens te laten slagen, moet je ze specifiek maken. Dat wil zeggen dat je een doel moet formuleren, zoals 10 kilo afvallen, maar daarnaast ook een goed plan.Tot slot specifieke acties: wát ga je doen, hoe, en wannéér?

Velen worstelen ook met op gewicht blijven. Verboom: “Ik was ook zo iemand. Het lukte me soms om in korte tijd flink af te vallen. Maar na een poosje kwam ik weer aan, vaak met rente. Dat komt omdat de meeste diëten niet werken. Je lichaam gaat over op een spaarstand en je leert niet om blijvend anders met voeding en beweging om te gaan.

Nu is er een methode om blijvend af te vallen en te stoppen met jojoën. Ik heb deze methode bedacht door kennis uit verschillende disciplines te combineren, ben 10 kilo afgevallen, en heb er een boek over geschreven, het Eet Driekwart Werkboek dat je helpt 10 kilo af te vallen in 100 dagen. In 2020 zijn diverse mensen die ik ken spectaculair afgevallen met deze methode. En ikzelf ben het levende bewijs dat het resultaat blijvend is. Voor het eerst in mijn leven is mijn gewicht sinds ik ben afgevallen relatief stabiel gebleven. Om mijn kennis te delen en anderen te helpen  in deze uitdagende tijden is er nu een een corona-editie op pocketformaat.”

“Eet Driekwart is meer dan een kwart van je eten laten staan. Het formuleren van SMART doelen, het bijhouden van een logboek, reflectie. Het bevat geen recepten of do’s & don’ts, maar biedt een systeem waarbij je alles mag eten en drinken – maar in kleinere hoeveelheden. Wel biedt het handvatten om producten te vervangen door gezondere alternatieven."

Het Eet Driekwartboek is in eigen beheer uitgegeven.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 15 uur geleden
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 aug, 07:32
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 aug, 07:30
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta 11 aug, 16:47
Afbeelding
Welzijn, een levensnoodzaak! Column 11 aug, 16:00
Afbeelding
Groot feest tijdens La Vuelta bij De Markies van Carabas 11 aug, 13:00