Jeroen Beumer en Erwin Hollestelle maken zich hard voor de duurzaamheid van de regio.
Jeroen Beumer en Erwin Hollestelle maken zich hard voor de duurzaamheid van de regio. Corina Blommendaal

Draagvlak voor plasticvrije samenleving

1 juli 2019 om 06:47 lokaal

DOORN Onder de naam 'GoedVolk' zijn initiatiefnemers Jeroen Beumer, Erwin Hollestelle en Gerard van Wijk sinds 2015 met een groeiend aantal mensen binnen onze gemeente actief om onder het motto 'Iedereen is GoedVolk', samen een bijdrage te leveren aan de duurzaamheid van de regio. Zo vond op 13 juni de aftrap van de PlasticVrij Challenge plaats met een eerste groep organisaties en bedrijven in Parkhuys Rosarium in Doorn. Dit als onderdeel van het initiatief 'Utrechtse Heuvelrug Plasticvrij 2026'.

Corina Blommendaal

Jeroen Beumer vertelt enthousiast over, inmiddels Stichting, GoedVolk, waar hij en Erwin Hollestelle veel tijd in steken maar ook veel voldoening uit halen. ,,Ik heb in 2015 een Masterclass Transitiemanagement gevolgd, waaronder het thema regio-ontwikkeling", vertelt Beumer. ,,Vanuit die gedachte ben ik gaan praten met Erwin Hollestelle, Gerard van Wijk en nog een aantal mensen, over hoe we als inwoners onze talenten in kunnen zetten in onze eigen omgeving en anderen uitnodigen om mee te doen. Want het is toch zonde dat de meesten 's ochtends naar hun werk vertrekken, daar mooie en leuke dingen doen, om 's avonds weer thuis te komen en de voordeur te sluiten. Als je waar je overdag goed in bent, wilt toepassen in je eigen omgeving dan zou dat tot iets heel moois kunnen leiden."

GEZAMENLIJK BELANG Daarbij is het belangrijk een aantal grondbeginselen in gedachten te houden, zoals dat het niet gaat om persoonlijk belang maar om gezamenlijk belang, rekening houdend met toekomstige generaties. ,,Denk hierbij aan het handhaven van de kwaliteit van leven en het waarborgen van de natuur zoals we die kennen. Zo hebben we principes bepaald van waaruit je heel veel dingen kunt doen." Beumer realiseert zich dat mensen hiervoor uit hun stoel moeten willen komen. ,,Dat gebeurt als je het belangrijk vindt en er energie voor over hebt."

TERUGDRINGEN PLASTIC De insteek is mensen in een modus te krijgen van waaruit ze gaan zien wat ze zelf kunnen doen. ,,Daarbij ligt de focus op het terugbrengen van het gebruik van plastic. Natuurlijk is er meer mogelijk, in het klein maar ook groter. Maar het meest belangrijk is dat je gewoon iets doet", benadrukt Beumer. ,,Binnen GoedVolk gaat het vaak over het opruimen van plastic", vertelt Hollestelle. ,,Er zijn veel mensen die dit doen langs de wegen en andere plekken. De frustratie daarbij is, is dat het er twee weken later weer ligt. Daarom werken we steeds meer toe naar de bron, waar het plastic geproduceerd wordt."

Negen restaurants, scholen, conferentiecentra, verenigingen en de gemeente Utrechtse Heuvelrug doen mee aan de PlasticVrij Challenge. Het doel is een plasticvrije gemeente te zijn in 2026. ,,Bij de PlasticVrij Challenge verwijderen deelnemende organisaties een aantal plastic voorwerpen uit hun bedrijfsvoering én dagen ze anderen uit om mee te doen. Bijna alle organisaties gebruiken plastic en veel daarvan wordt doorgegeven aan klanten en consumenten. Onbewust stroomt er zo steeds meer plastic de samenleving in. ,,Door ondernemers en consumenten hier bewust van te maken, kan je dit proces tegengaan."

,,Deelnemers vertellen nu dat ze de hele week bewust bezig zijn geweest met wat ze hierin nog meer kunnen doen", zegt Hollestelle. ,,Dat is natuurlijk wat we op gang willen brengen."

Op dit moment bereidt Stichting GoedVolk een festival rondom het thema plastic voor. Er wordt nog gezocht naar een passende naam voor dit event. Suggesties graag via info@goed-volk.net.

Meer informatie en filmpjes op www.plasticvrijchallenge.nl

advertentie
advertentie