Kijk op cultuur: Er zit veel muziek in de kerken

5 april 2012 om 00:00 Cultuur

In de fraai verbouwde Doornse Maartenskerk organiseert men al sinds 1986 kamermuziekconcerten. De Stichting Muziek in de Maartenskerk streeft naar topkwaliteit en binnen dat streven sloot men in 2008 een samenwerkingsverband met leden van het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam. Topmusici uit binnen- en buitenland treden sedertdien op in het bescheiden 12de eeuwse kerkje in Doorn.

Concerten op bijzondere locaties Zogoed als wij geen echt museum hebben voor hedendaagse kunst, moeten we ook een concertzaal ontberen. Goed, die cultuurhuizen zijn natuurlijk een aardige poging geweest, maar gedeelde functionaliteit betekent altijd inleveren aan kwaliteit voor bepaalde disciplines. Maar, een beetje ontbering binnen de kunsten is niet slecht en leidt meestal tot hele creatieve oplossingen. Concertliefhebbers op de Heuvelrug komen dan ook niet te kort; onder andere dankzij de concerten in de Maartenskerk, op Kasteel Amerongen en zelfs in de Theresiakerk in Maarn.

door Nicole van der Schaaf

In deze tijd van het jaar zijn de meeste liefhebbers van klassieke muziek traditiegetrouw gericht op de Matthäus-Passion. Dit op muziek en tekst gezet lijdens- en stervensverhaal van Jezus is, waarschijnlijk in 1728, gecomponeerd door J.S.Bach. Het is zijn meest bekende en tevens langste compositie die voor het eerst werd uitgevoerd in de Thomaskirche in Leipzig. Toch is de Matthäus in Duitsland nooit zo populair geworden als in ons land. Vooral onder dirigent Willem Mengelberg, die de Matthäus voor het eerst uitvoerde in 1899 met het Concertgebouworkest, werd een jaarlijks terugkerend hoogtepunt waar men uit heel Nederland voor naar Amsterdam reisde. Concurrentie volgde pas in 1922, toen de eerste uitvoering werd gegeven in de Grote kerk van Naarden. In Naarden streefde (en streeft men nog steeds) naar een meer pure, oorspronkelijke uitvoering van het stuk, terwijl de Amsterdamse versie onder Mengelberg een duidelijk romantische toonzetting had.

De uitvoeringen in Naarden zijn in de loop der jaren een ‘society event’ geworden; ministers, captains of industry, bekende nederlanders en andere cultuurvolgers die gezien willen worden, bezetten gedurende het vier uur durende muziekspectakel de houten kerkbankjes. De Matthäus in de Grote Kerk in Naarden is een geweldige belevenis, maar kaarten zijn er nooit meer te koop en in diverse andere steden is het natuurlijk ook zeer de moeite waard. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende uitvoeringen in Utrecht waar vast nog wel kaarten te koop zijn. Google onder ‘Matthäus Passion, Utrecht’. Helaas zijn er geen uitvoeringen of onderdelen van de Matthäus opgenomen in de programmering van de concerten op de Heuvelrug.

Het eerstvolgende concert in de Maartenskerk is op 11 april a.s. Het Trio Suleika zal op piano, viool en cello muziek ten gehore brengen van Rachmaninov, Albeniz en Ravel.

Voor kaartverkoop en info: www.muziek-maartenskerk.nl

Reacties: artprom@wxs.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie