Kijk op Cultuur: Oud-wethouder restaureert

16 september 2010 om 00:00 Cultuur

Een slordige tachtig belangstellenden bezochten tijdens de Open Momentendag zijn huis, de villa Providentia aan de Driebergse Hoofdstraat. Als je hem hoort spreken over de noeste arbeid die hij al ruim 25 jaar aan dit monument verricht, klinkt het altijd heel bescheiden. Maar als je het met eigen ogen waarneemt komt er slechts één zeer passende tegeltjeswaarheid in je op: wat deze man zijn ogen zien, maken zijn handen. Clemens van der Burg, van huis uit bosbouwkundig ingenieur, ambachtelijk meubelmaker, oud-wethouder in onze gemeente en vooral restaurator van een prachtig monument.

Pleidooi voor méér open monumenten

door Nicole van der Schaaf

Hij is een liefhebber van hout, hij kan de leeftijd ervan bepalen en dat is belangrijk als je het materiaal gebruikt voor restauratiedoeleinden. In zijn laat negentiende-eeuwse huis is vrijwel ieder versleten of verdwenen detail eigenhandig door Van der Burg hersteld of opnieuw gemaakt. Op de draaibank maakt hij oude, ontbrekende ballusters, pilasters en allerlei andere decoratieve elementen haarfijn na. Niet van echt en oud te onderscheiden. Hij gebruikt er bij voorkeur oud hout voor. Sloophout uit andere restauratie projecten is mooi materiaal waar Van der Burg graag een voorraadje van aanlegt, maar ook sinaasappelkistjes worden gebruikt als het zo uitkomt. De houtbewerkinggereedschappen verzamelde hij in de loop van de tijd en in het ‘vak’ is hij grotendeels autodidact.

‘Providentia’, ofwel de voorzienigheid, noemde het echtpaar Van der Burg het huis toen zij er in 1983 introkken. Het pand was erg verwaarloosd en kende tot die tijd een rommelige opeenvolging van bewoners. In 1893 werd het pand als beleggingsobject gebouwd naar een ontwerp van de Rijsenburgse timmerman W.H.P. Kok. Toen heette het huis ‘Villa Anna’ en vervolgens droeg het ooit de naam ‘De Lariks’.

De restauratie van Providentia is zijn levenswerk, maar voordat Van der Burg in Driebergen kwam wonen had hij al bijna zes jaar ervaring opgedaan tijdens de restauratie van een Haags monument. Op zijn twaalfde jaar begon Van der Burg al op bescheiden wijze met het ‘klussen in hout’. De jaren, de ervaring én een verzameling antiquarische voorbeeldenboeken deden de rest. Nu is hij in staat een prachtig meubel te maken naar zuiver 19de eeuws model óf zijn serre weer de allure van weleer terug te geven.

Vol enthousiasme vertelt het echtpaar Van der Burg over de openstelling van hun ‘Providentia’ het afgelopen weekeinde. Het werkt van twee kanten, vinden zij. Sommige bezoekers hebben namelijk op de een of andere wijze een band met het huis en weten er iets over te melden: ‘….mijn grootmoeder is in dit huis nog in dienst geweest’. En dan komen de verhalen die worden bijgeschreven in het persoonlijk huisarchief. Deze ‘oral history’ leverde in de vier maal dat het huis open was op een monumentendag leuke feiten op, die in geen enkel boek te vinden zijn. Van der Burg is een ware ‘ambassadeur’ van de open monumenten en hopelijk is zijn voorbeeld de opmaat voor méér open monumenten volgend jaar.

advertentie
advertentie