,,Het is de eerste keer dat de collectie van mijn man in een museum wordt getoond.
,,Het is de eerste keer dat de collectie van mijn man in een museum wordt getoond." John de Vries

Schotse uniformtraditie in militair museum Driebergen

10 augustus 2018 om 06:38 lokaal

DRIEBERGEN ,,Mijn afgelopen januari overleden man is een groot deel van zijn leven bezig geweest met het bijeenbrengen van verzamelwaardig materiaal over Schotse kledingtradities, onder andere militaire", zegt Jeannette Muiselaar. Ze richt op dit moment samen met museumvrijwilliger René van Duist in het Museum Militaire Traditie, aan de Van Rijckevorselstraat 2 in Driebergen, een wisseltentoonstelling in onder de titel 'Tartans and Bonnets. Schotse uniformtraditie in kort bestek'."

John de Vries

Wijlen Theo van Muiselaar werkte bij Defensie bij de afdeling uniformbeheer in Den Haag. Hij raakte diep onder de indruk van korpsen doedelzakspelers die bij tijd en wijle de hofstad aandeden en door de binnenstad marcheerden, niet alleen van hun kostumering, maar ook van hun doedelzakmuziek. ,,Hier moet ik alles van weten, dacht hij, en het logische vervolg hiervan was: ik wil er alles van verzamelen."

VERHAAL Muiselaar legde contacten met musea in Edinburgh en Stilling, waar je eigenlijk alle informatie kunt vinden over de Schotse tradities op allerlei terrein. ,,Er zit een heel verhaal achter wie welke kilts mogen dragen, welke tartans (ruitstoffen) ze bijvoorbeeld daarvoor gebruikt worden en waarom dat zo is", vervolgt Jeannette Muiselaar.

GEDREVEN Theo Muiselaar was gedreven. Op den duur had hij vrijwel alle Schotse kilts bij elkaar had. Ook de typisch militaire. ,,Tartans van de Schotse regimenten, zoals de Royal Stewart en natuurlijk de ruittekening van de Black Watch: een combinatie van donkergroen, donkerblauw met zwart, die de basis vormde voor alle militaire tartans." Bij het uniform hoorden ook de zogenaamde 'bonnets', een soort baretten. Liever droegen de militairen de zogenaamde Featherbonnet met struisveren of de Glengarry (vergelijkbaar met het Nederlandse schuitje).

EERBETOON In de kleine wisseltentoonstelling die Jeannette Muiselaar in het Museum Militaire Traditie inricht, is een aantal van deze kilts en hoofddeksels te bewonderen. Het is de eerste keer dat de collectie van haar man in een museum wordt getoond: ,,Ik zie het als een eerbetoon aan mijn overleden man. We zijn wel geregeld ingeschakeld ter opluistering van een whiskyproeverij of ter extra aankleding bij een concert of een jubileum van een doedelzakorkest, waarvan er in Nederland ongeveer twintig actief zijn."

BUITENKANS Ze vertelt dat haar man zelf ook doedelzak speelde, namelijk in de Hague Higland Pipe Band. Wat krijgen bezoekers van de tentoonstelling onder andere te zien? Alle Schotse militaire hoofddeksels worden getoond op standaards, daarnaast een Black Watch-officier in avondtenue. Verder een onderofficier van de 'Kings own Scottish borderers' uit Berwick upon Tweed, een ècht vrouwen Aboyn-danserskostuum en een verzameling wapens, waaronder een ceremonieel zwaard. ,,Zeer de moeite waard", zegt René van Duist, die uitlegt waarom een museum over de Nederlandse militaire traditie deze tentoonstelling over Schotse militairen mede organiseert: ,,Het sluit aan bij een militaire traditie. We zien onze wisselexposities als een mogelijkheid tot een 'uitstapje'. En, eerlijk gezegd, wij vonden het een buitenkans om zulke mooie dingen aan onze bezoekers te laten zien."

De tentoonstelling wordt op zaterdag 18 augustus om 11.00 uur officieel geopend. Vanaf zaterdagmiddag 13.00 uur zijn bezoekers welkom.

advertentie
advertentie