heideblauwtje op het Leersumse veld
heideblauwtje op het Leersumse veld Kees van Rijsbergen

Fotoclub van IVN kijkt anders naar de natuur 

13 juli 2018 om 15:30 lokaal Deel je nieuws

Utrechtse Heuvelrug - “Met natuurfotografie ga je anders naar de natuur kijken”, merkt Carine op, “We wijzen elkaar op details, waar ik anders nooit op lette”. Zij is een van de leden van de projectgroep Natuurfotografie van  de afdeling IVN Heuvelrug en Kromme Rijn.  In navolging van de diverse landelijke afdelingen van het Instituut voor Natuureducatie (IVN), is dit jaar ook in onze regio een enthousiaste groep van start gegaan met een bovengemiddelde belangstelling voor natuurfotografie. De leden trekken maandelijks onder leiding van de IVN-natuurgids Kees van Rijsbergen de natuur in om hun natuurbeleving in beeld vast te leggen. In principe is hierbij het Leersumse Veld de uitvalsbasis, maar ook andere fotogenieke locaties op de Heuvelrug kunnen op het programma staan. De maandelijkse fotografie-excursie heeft telkens een thema, waar de natuurfotografen zich op kunnen uitleven. De afgelopen maand was dit het thema: “vliegende insecten”. Hierbij gaat het op de eerste plaats om het doen van waarnemingen. Vervolgens is het de uitdaging deze waarneming op een pakkende en creatieve manier in beeld vast te leggen. Via natuurfotografie kan men spreken van een intense natuurbeleving. De fotoapparatuur komt hierbij op de tweede plaats. Ook met een I-phone is de verwondering over de natuur prima vast te leggen.

Op de website: www.natuurfotografieheuvelrug-ivn-knnv.nl zijn de resultaten van de fotografie-excursies te bewonderen. Tevens presenteren de fotografen hun beste natuurfoto’s in een portfolio. Sommige fotografen tonen spectaculaire “beelden” in hun portfolio. Andere fotografen tonen “beelden” met een verhaal, dat hen pakt. Zo heeft iedereen z’n eigen beweegreden om iets in beeld vast te leggen. Waar het bij de projectgroep Natuurfotografie in de eerste plaats om gaat is, dat iedereen geniet van de natuurbeleving. “Het is een leuk groepje met interesse voor zowel de natuur als de fotografie. Dat de niveaus verschillen is niet erg, want zo leren we van elkaar”, aldus IVN lid Leendert.

De projectgroep “Natuurfotografie” staat open voor IVN-leden. De jaarlijkse contributie bedraagt Euro 24,=.  Word IVN-lid en u kunt ook deelnemen aan de maandelijkse natuurfotografie-excursies onder leiding van de IVN-gids. Aanmelden is mogelijk door een mail te sturen aan het secretariaat van IVN: ivnhkr@gmail.com

op jacht naar een mooi natuurplaatje
advertentie
advertentie