Nico en Nellie van Os met vlak daarnaast een pasgeboren kalfje.
Nico en Nellie van Os met vlak daarnaast een pasgeboren kalfje. Corina Blommendaal

'Duurzaam omgaan met aarde en dieren'

14 juli 2018 om 06:31 lokaal

DOORN Ruim 27 jaar woonden Nico en Nelie van Os op de boerderij aan de Pittesteeg. Nadat zij het melkveebedrijf van Nelie's ouders overnamen, besloten ze al snel om biologisch te gaan 'boeren'. In 2008 maakten ze de overstap van biologisch melkvee- naar een biologisch vleesveebedrijf. Nu loopt er een prachtige familiekudde Limousins, waar met aandacht voor wordt gezorgd.

Corina Blommendaal

Het boerenechtpaar vond de schaalvergroting in de melkveehouderij niet passen op hun mooie plek op de Utrechtse Heuvelrug en besloot om over te stappen naar vlees. Vorig jaar kwamen hun zoon Maurits en zijn vrouw Anita op de boerderij wonen en verhuisden zij zelf naar Langbroek. ,,Maar we zijn hier regelmatig en runnen het bedrijf samen met onze zoon en schoondochter. Ieder heeft daarbinnen zijn of haar eigen werkzaamheden", vertelt Nelie van Os.

Naast de boerderij werken ze in verschillende werkomgevingen. De combinatie tussen de boerderij en ander werk is fijn en zorgt voor extra inkomen. ,,Als we de volle capaciteit zouden invullen, met 150 in plaats van de 120 dieren nu, en al het vlees zelf blijven verkopen, is het een volwaardig bedrijf", vult Nico van Os aan.

STERKE DIEREN In het aangrenzende weiland lopen de koeien, een kudde met meerdere kalfjes. Ook loopt er een stier tussen. ,,De Limousin is een Frans ras met een reebruine vacht en een mooie spiegel op de achterkant en rond de neus en ogen", zegt Nico van Os. ,,Het zijn sterke dieren, die meestal zonder hulp hun kalfjes ter wereld brengen. Een keizersnede komt bijna nooit voor. Soms is een kalf te groot voor de moeder, dan is er wel wat hulp nodig bij de bevalling."

Een stier blijft ongeveer drie jaar op de boerderij en een koe zes jaar. ,,De eerste keer dat er een koe naar de slachterij ging vond ik het wel moeilijk", vertelt Nelie van Os, ,,maar het went en dat kan ook niet anders als je een vleesbedrijf hebt. We vinden het heel belangrijk dat de dieren een goed leven hebben gehad."

VLEESVEEBEDRIJF Familie van Os doet het werk op hun boerderij met veel plezier. ,,Op deze wijze een vleesveebedrijf runnen past heel goed bij deze plek en ook bij ons", zegt Nelie van Os. ,,Het is fijn dat de koeien en kalfjes bijna altijd buiten kunnen zijn in lente, zomer en herfst. ,,Ook de stieren moeten naar buiten kunnen en daarom heeft Maurits een uitloop met een stevige afrastering gemaakt voor deze robuuste dieren", zegt Nico van Os.

,,Maar als een stier uit een andere kudde komt, houden we deze apart omdat ze anders met elkaar gaan vechten en dat gaat niet zachtzinnig." Het voer bestaat uit structuurrijk gras, hooi of mais dat op de boerderij verbouwd wordt. Dit wordt aangevuld met brok uit de biologische landbouw. Verder bemesten ze het weiland voornamelijk met potstalmest, omdat dit goed is voor het bodemleven.

De boerderij heeft een eigen winkel, waar het vlees ingevroren kan worden gekocht. ,,De winkel is op vrijdagmiddag en zaterdag open en klanten kunnen regelmatig op woensdagavond een vers vleespakket ophalen."

advertentie
advertentie