Kinderen krijgen de extra lessen in hun vertrouwde schoolomgeving
Kinderen krijgen de extra lessen in hun vertrouwde schoolomgeving Danny van der Linden

Extra taalprogramma Valkenheuvel

3 juli 2018 om 06:41 lokaal

DRIEBERGEN Kinderen van nieuwkomers op basisschool De Valkenheuvel kunnen vanaf de start van het nieuwe schooljaar na schooltijd deelnemen aan een programma dat is gericht op het verbeteren van de woordenschat en participatie in de samenleving. Deze vorm van extra opleiden is tot stand gekomen met hulp van de gemeente.

Danny van der Linden

Het project is ontstaan vanuit de vraag die basisschool De Valkenheuvel en kinderopvang SKDD stelden aan de gemeente om hulp te kunnen bieden aan kinderen die hun taalgevoel verder kunnen ontwikkelen. ,,Op onze school zitten kinderen uit diverse culturen die verschillende talen beheersen", vertelt Ingrid Roelofs, directeur van De Valkenheuvel.

,,Omdat wij kleine klassen hebben kunnen wij elk kind de aandacht geven die hij of zij nodig heeft. Dat varieert van het geven van onderwijs aan meer- en hoogbegaafden in ons leerlab of aan extra taalonderwijs in onze taalklas. Een aantal van deze kinderen heeft een achterstand in de Nederlandse woordenschat. Deze achterstand willen wij verkleinen door dit traject aan te bieden."

OUDERS BETREKKEN In het programma, dat na de zomervakantie van start gaat, kunnen kinderen in de vertrouwde schoolomgeving na schooltijd deelnemen aan extra lessen. Deze lessen zijn vooral gericht op het herhalen van eerder geleerde stof. Het gaat daarbij vooral om de ontwikkeling van taal. De woordenschat is heel belangrijk. Als je wel heel goed kunt rekenen, maar de opdracht niet begrijpt omdat je de taal niet beheerst, wordt het lastig om een som op te lossen."

Dat het programma wordt aangeboden op een plek die voor de kinderen bekend is, speelt een belangrijke rol. Directeur Roelofs: ,,Kinderen voelen zich al vertrouwd op de school omdat ze er dagelijks komen. Op een plek waar je je vertrouwd voelt, durf je ook fouten te maken. Daar leer je alleen maar van."

THEMA'S De school is van plan ook de ouders van de kinderen bij het project te betrekken. ,,Wij zien graag dat ouders in gesprek gaan met het kind over wat er geleerd is. Ook daar zit een stuk herhaling in", zegt Roelofs. Er wordt gewerkt met thema's. Het is belangrijk dat de woorden van het thema door ouders thuis worden herhaald en geoefend.

Vooralsnog is De Valkenheuvel de enige school in de gemeente die het programma aan gaat bieden. ,,We hebben samen met kinderopvang SKDD de gemeente opgezocht met de vraag ons te helpen", vertelt Ingrid Roelofs. ,,Er volgden diverse gesprekken. De gemeente heeft ons financieel in staat gesteld dit programma te ontwikkelen en op te starten."

advertentie
advertentie