Editie 2017: Team in actie tijdens finale Lego Mindstorms Challenge, met verslaggever Erik Pekkeriet
Editie 2017: Team in actie tijdens finale Lego Mindstorms Challenge, met verslaggever Erik Pekkeriet Bron: Cursusproject Amerongen

Robot Event in Allemanswaard

29 juni 2018 om 06:39 lokaal

AMERONGEN Voor de derde keer organiseert Cursusproject Amerongen in samenwerking met Wageningen University Research en Bibliotheek Zout het Heuvelrug Robot Project. Hoogtepunt op de jaarkalender is het Robot Event en dat vindt aanstaande zaterdag plaats in Allemanswaard. Het evenement is er vooral op gericht om schoolgaande jeugd in aanraking te brengen met robots en te ontdekken wat je er mee kunt doen. Ook voor ouders zijn er interessante onderdelen. Je kunt binnenlopen en meedoen aan verschillende workshops.

Wilco Willemse

Robots zijn niet meer weg te denken in ons leven. Vaak onzichtbaar in fabrieken en steeds meer ingezet om productieprocessen efficiënter te maken. Erik Pekkeriet woont in Amerongen en werkt bij de research-afdeling van de universiteit van Wageningen: ,,We hebben het eigenlijk over kunstmatige intelligentie en op dat gebied gaan de ontwikkelingen heel erg snel. We kunnen robots steeds meer laten doen wat we zelf ook kunnen. Om die ontwikkeling voort te zetten zijn nieuwsgierige en technisch onderlegde mensen nodig en met het Robot Event hopen we jeugd te prikkelen om een studie te volgen in de techniek. Het team waar ik mee werk in Wageningen bestaat nog voor een groot deel uit niet-Nederlanders, omdat we in Nederland gewoon te weinig hoog opgeleide technici hebben. Wie weet komt er zaterdag wel een toekomstige collega meedoen aan één van de workshops."

MINDSTORMS CHALLENGE Hoofdonderdeel tijdens het Robot Event is de Lego Mindstorms Challenge. Pekkeriet: ,,Lego heeft prachtige pakketten ontwikkeld waar kinderen hun eigen robots mee kunnen bouwen en programmeren. Natuurlijk wordt gebruik gemaakt van de alom bekende Lego-steentjes en technisch Lego. Maar in een pakket Mindstorms zitten onder andere sensoren voor bijvoorbeeld tast en kleur en servomotoren voor het laten werken van de robot. Het is geweldig om te zien hoe handig sommige kinderen daar al mee zijn. Lego helpt ons daarmee de interesse van kinderen te wekken voor techniek.''

Komende zaterdag strijden teams om met hun robot de opdracht het best uit te voeren. De opdracht heeft steeds iets met landbouw te maken. ,,Uiteraard omdat we samenwerken met Wageningen, maar ook om de opdracht praktisch te maken. Eerder hadden we al een opdracht over het verjagen van ganzen en het opruimen van mest uit een geitenstal. Wat het dit jaar wordt, is natuurlijk nog geheim. Dat maken we zaterdag pas bekend. Zo maakt elk team even veel kans op de eindoverwinning. Een tipje van de sluier dan? De opdracht heeft dit jaar te maken met insecten."

PROGRAMMA Vanaf 13.00 uur zijn bezoekers welkom. In alle hoeken van Allemanswaard is wel iets te doen. Pekkeriet: ,,In de sporthal zetten we van alles neer. Het lijkt een apenkooi-parcours, maar het is een drone-parcours. We leren bezoekers hier handig met een drone vliegen, rekening houdend met de obstakels in de zaal. De bibliotheek is het decor voor de Rescue Robots. De allerjongste bezoekers kunnen hier met een robot helpen slachtoffers van een ramp te vinden. En als je zelf een robotje wil knutselen, is er een workshop 'bibberbot maken'. Verder zijn er programmeer-workshops en kun je voorwerpen 3D printen. Er is nog veel meer, te veel om op te noemen. Op de website www.heuvelrugrobotproject.nl vind je het hele programma."

Het Robot Event is aanstaande zaterdag gratis te bezoeken vanaf 13.00 uur in Allemanswaard. Om 16.00 is de finale van de Lego Mindstorms Challenge.

advertentie
advertentie