Afbeelding
Gemeente Epe

Gemeente Heuvelrug kan taxusafval niet kwijt

16 juni 2018 om 11:56 lokaal

HEUVELRUG Inwoners die de taxushaag of -boom in hun tuin een snoeibeurt geven, kunnen het afval deze zomer niet apart bij de gemeente inleveren. Het snoeisel van de taxus werd de afgelopen twee jaar wel gescheiden ingezameld, omdat het een grondstof voor kankermedicijnen bevat. Maar de stichting waarmee de gemeente samenwerkte, kan deze keer niet voor het vervoer en de verwerking zorgen.

Michiel Schaaij

Ook een andere inzamelingsorganisatie kon op korte termijn geen oplossing bieden. Dat schrijft het college in antwoord op vragen van D66-fractieleider Hugo Prakke. Zijn partij drong eerder in een motie aan op de gescheiden inzameling. Uit het snoeiafval van de taxus wordt baccatine gehaald. Dat is de werkzame stof voor chemokuren. Eén kubieke meter taxussnoeisel bevat genoeg baccatine voor één chemokuur.

HERSENTUMOREN De stichting Taxus voor Hoop uit Beverwijk haalde het Heuvelrugse snoeisel de afgelopen jaren op van de milieustraat in Doorn. Als tegenprestatie voor het inzamelen mocht de gemeente jaarlijks een geldbedrag doneren aan een goed doel in de strijd tegen kanker. In 2017 leverden inwoners ruim 15 kubieke meter snoeisel in en kreeg de Driebergse stichting Stop Hersentumoren daarvoor 463 euro.

HERVAT Burgemeester en wethouders zeggen het jammer te vinden dat het taxussnoeisel dit jaar niet ingezet kan worden in de strijd tegen kanker. Zelf denkt de stichting Taxus voor Hoop de benodigde certificering door de farmaceutische industrie volgend jaar wél op tijd rond te hebben, zodat de inzameling dan weer kan worden hervat.

CHEMISCH Intussen steggelen wetenschappers nog wel over het nut van de inzameling van gesnoeide taxustakken. Sommigen oncologen wijzen erop, dat de grondstof voor het kankermedicijn goedkoop chemisch kan worden gemaakt. Bovendien staat de zuiverheid van het ingezamelde taxusafval ter discussie. Maar andere wetenschappers claimen dat de natuurlijke variant beter werkt dan de synthetische.

advertentie
advertentie