Buitenplaats Sparrendaal  tekening uit 1758
Buitenplaats Sparrendaal tekening uit 1758 Henk Pagnier

‘Achter Sparrendaal’ nieuwe vondsten en inzichten Lezing op woendag 11 mei door Jos van Berkum in de Cultuurhoek

28 april 2022 om 11:09 Lokaal Deel je nieuws

Na al het speurwerk van Wim Harzing, Anna Folman en andere dorpshistorici zou je wellicht denken dat we over de buitenplaats Sparrendaal inmiddels wel zo’n beetje alles weten wat er te weten valt. Toch blijkt er nog allerlei interessants aan deze mooie plek te ontdekken. In deze lezing zal Jos van Berkum wat vertellen over de voormalige tuinen en bossen achter het huis. 

Oude kaarten en andere tekeningen blijken nog een verrassend licht kunnen werpen op wat zich zoal achter Sparrendaal bevond. Op de vogelvluchttekening van A. Verrijk en zoon uit 1758 zien we bijvoorbeeld dat een groot deel van de huidige lanenstructuur van het ‘Seminarieterrein en -bos’ heel wat ouder is dan het Seminarie zelf. Verder blijken de 18 prenten rondom die vogelvluchtkaart ook informatief. Wat deed men bijvoorbeeld bij de gargouille die nu in park De Wildbaan ligt, maar vroeger achter huize Sparrendaal water spuwde? En hoe zagen de tuinen er daar eigenlijk uit?

Woensdag 11 mei in de Cultuurhoek, Engweg 14, 3972 JH, Driebergen Rijsenburg
Tijd: inloop 19.30u – aanvang 20.00u – einde 21.30u
De toegang is gratis voor donateurs van de Stichting Driebergen-Rijsenburg Vroeger en Nu, niet donateurs wordt een bijdrage van 5 Euro gevraagd. In de pauze wordt u getrakteerd op koffie of thee. Consumpties tijdens de nazit (21.30-22.00 uur) zijn voor eigen rekening.

 

advertentie
advertentie