Varkensstal
Varkensstal Rechtenvrij

Uitbreiding varkensstal Leersum: luchtwasser is wassen neus

3 februari 2022 om 22:00 Lokaal Deel je nieuws

Varkens, intelligente familiedieren die het heerlijk vinden om in de grond te spitten of samen een modderbad te nemen. Helaas ziet het leven van de 25 miljoen varkens in Nederland er anders uit. Ze leven in potdichte stallen zonder frisse lucht of ruimte om te bewegen. Veel varkens zijn dan ook ziek door de vieze stallucht. Over die vieze stallucht moeten we het hebben.

De varkenshouderij aan de Nieuwe Steeg in Leersum heeft opnieuw een vergunning aangevraagd voor uitbreiding. In april 2021 haalde de rechtbank een streep door de vorige plannen van het bedrijf. In de nieuwe plannen wil het bedrijf uitbreiden met zo’n 5000 varkens en 300 koeien in totaal. De uitbreiding acht het bedrijf geoorloofd omdat het een luchtwasser wil plaatsen die de stankoverlast moet voorkomen. In de aanvraag zou zijn aangetoond dat met het plaatsen van de luchtwasser er geen toename van stankoverlast (stikstofuitstoot) zal zijn. De provincie Utrecht heeft op basis van het plan besloten dat er geen milieueffectrapportage (procedure die het milieubelang meeneemt) nodig is.

In de aanvraag worden echter standaarden gehanteerd die door de rechtbank Midden-Nederland in september 2021 in twijfel zijn getrokken. Voor de berekening van de stikstofuitstoot van een stal met luchtwasser worden gestandaardiseerde emissiefactoren gebruikt. In verschillende wetenschappelijke rapporten wordt echter betwijfeld of deze stallen daadwerkelijk een lagere uitstoot halen. In veel gevallen blijkt die gelijk aan die van gangbare stallen. De rechtbank heeft daarom de stikstofbesluiten van 17 agrarische bedrijven in Utrecht vernietigd. Omdat het nieuwe plan dezelfde standaarden hanteert, biedt het dus geen garantie tegen verdere uitstoot of verandering t.o.v. de huidige situatie! En dat terwijl er door omwonenden al jaren wordt geklaagd over de stank. Stankoverlast die het risico op longaandoeningen vergroot en de natuur aantast. Een milieueffectrapportage is dus absoluut nodig.

Ook mogen we de vele stalbranden niet vergeten. Luchtwassers worden brandversnellers tijdens stalbranden. Jaarlijks veroorzaakt dit duizenden slachtoffers. Weerloze dieren die geen kant op kunnen. Dieren die liever zouden spelen en in de modder wroeten. Laten we op grond van de uitspraak van de rechtbank dan ook ons gezond verstand gebruiken en geen uitbreiding toestaan. Maar laten we vooral op grond van onze empathie besluiten dat we zo niet met dieren omgaan.

Remmelt Kielstra

Partij voor de Dieren Utrechtse Heuvelrug

advertentie
advertentie