Roman Reisinger legt Jan-Willen Trapman uit hoe hij te werk is gegaan.
Roman Reisinger legt Jan-Willen Trapman uit hoe hij te werk is gegaan. Beptien van Rommelen

Bloemen Elenbaas vereeuwigd

6 juni 2018 om 11:35 lokaal Deel je nieuws

Roman Reisinger is een realistisch schilder en heeft zich toegelegd op het schilderen van stillevens met Nederlandse bloemen. Zijn schilderijen worden wereldwijd tentoongesteld en verkocht.  

Hij laat zich uitsluitend door levend materiaal inspireren. Als aan een nieuw project wordt begonnen, worden zeer veel bloemen verzameld. ‘Mijn atelier is dan een bloemenzee’, aldus Roman, ‘met honderden bloemen’. Alle bossen worden in grote vazen gezet. Samen  met zijn vrouw, Henriëtte, wordt de ontwikkeling van de bloemen nauwgezet in de gaten gehouden. In dat proces worden door Henriëtte verschillende  composities samengesteld. De juiste vormen, de juiste kleuren, de juiste combinaties.  ‘Het is dan best spannend’, vervolgt hij, ‘hoe de bloemen zich ontwikkelen.’ ‘Ik laat me afhankelijk zijn van het materiaal.’ Als de composities zijn samengesteld, worden foto’s gemaakt. En uiteindelijk gaat Roman er eentje schilderen. Met de bedoeling dat de geschilderde bloemen nog sprekender van kleur zijn.

Bloembinderij Elenbaas heeft de bloemen voor een Herfst-Stilleven geleverd. ‘Dat was best een klus’, grinnikt Jan-Willem Trapman, eigenaar van Bloembinderij Elenbaas in Driebergen, ‘er moesten ook bossen irissen geleverd worden’. Voorjaarsbloeiers.  

Roman past de schilderstechniek van de 17e-eeuwse oude Hollandse meesters toe. Laag voor laag, en dat in veelvoud, wordt het schilderij in olieverf opgebouwd. Deze techniek maakt het mogelijk om realistisch en gedetailleerd te werken.  Elk schilderij is een proeve van bekwaamheid, waarbij alle aandacht wordt gegeven aan licht, schaduw, vorm, evenwicht, kleur en sfeer. Niet alleen zijn technische beheersing is groot, ook zijn composities zijn sterk en bezield.

Hij gebruikt de beste olieverven die er zijn. Zijn meesterwerken worden in principe voor de eeuwigheid gemaakt.  Nou ja, in ieder geval voor honderden jaren. Er wordt maandenlang aan een enkel schilderij gewerkt. Dus ze zijn prijzig. Om te zorgen dat meer mensen van de werken kunnen genieten, zijn ook giclée’s beschikbaar. Giclée’s zijn hoogwaardige kunstreproducties die het gevoel en de uitstraling geven van een origineel schilderij. Handgesigneerd en gevernist. 

Afgelopen week mocht het meesterwerk even naar de winkel. Jan-Willem is er stil van geworden. Zijn bloemen vereeuwigd. 

advertentie
advertentie