Afbeelding
Corina Blommendaal

Doorns Bier in bierbrouwerij Thorhem

25 mei 2018 om 06:34 lokaal

DOORN Aan wie het verschil tussen 'pils' en 'bier' niet kent, kan de Doornse ondernemer Jan de Boer dat prima uitleggen. Samen met zijn compagnon Peter Kamphuis, ook uit Doorn, maakt hij Doorns bier in zijn bierbrouwerij Thorhem. Naast het brouwen organiseren ze proeverijen en bezoeken ze bierfestivals, zoals het Utrechts en Zeister Bierfestival.

Corina Blommendaal

Bij binnenkomst geeft De Boer enthousiast een rondleiding en vertelt van alles over het proces van het bierbrouwen. De grote ketels waarin het bier gebrouwen wordt zijn volop in gebruik. Per week brouwen ze samen met bierbrouwer Brasser uit Austerlitz ongeveer 1000 liter bier. ,,Dit verkopen we aan de horeca en slijterijen onder de merknamen 'Thorhem' en 'Brasser', legt de brouwer uit. ,,Ook maken we bier voor derden, zogenaamde 'huurbrouwers'. Deze brouwers labelen hun flesjes zelf, wij passen het recept voor hun bier toe maar verzorgen verder het hele productieproces", vertelt De Boer.

,,Wij hebben twee biermerken in huis en daarmee maken we ongeveer tien soorten bier." Alle bieren hebben de naam van een Germaanse God, zoals Thor, Loki en Odin. ,,Thor is de God van de donder, oftewel de man met de hamer", lacht De Boer.

OORSPRONG IN BELGIË Jan de Boer kwam veel in België en ontdekte daar een fabriek die kleine machines maakte om bier te brouwen. ,,Inmiddels was ik Peter Kamphuis tegengekomen en zo zijn we samen naar België gegaan. Peter had al ervaring omdat hij bij stadsbrouwerij Oudaen in Utrecht heeft gewerkt. In België hebben we fabrieken bekeken waar die machines gebouwd werden en zijn we via een van onze contactpersonen daar begonnen met bierbrouwen Toen we zelf een aantal bieren hadden ontwikkeld en op de markt gezet hadden en dit goed genoeg liep, zijn we op zoek gegaan naar een locatie in Doorn. Toen dit na een jaar nog niet gelukt was, zijn we hier terecht gekomen." Dankzij de zonnepanelen op het dak van het pand, wordt veel bier met zonne-energie geproduceerd.

JACOB'S WEGH Geïnspireerd op ideeën over de rol die bier speelde in het flamboyante leven van de beroemde Nederlandse schilder/architect Jacob van Campen (1596-1657), werd een krachtig, ongefilterd, bovengistend donkerblond bier met een licht zoet en kruidig accent gemaakt. Dit Roggeblond bier wordt uitsluitend verkocht in locaties langs de 'Wegh der Weegen', de provinciale N237 tussen Amersfoort en De Bilt. ,,Dat is één van de oudste wegen in Nederland'', vertelt De Boer. ,,De Stichting Jacobs Wegh wil deze weg in ere herstellen en er meer bekendheid aan geven. Daarom is ons gevraagd dit bier te maken. Dat is ontzettend leuk om te doen, alleen al vanwege de symboliek van die weg."

GEEN PILS MAAR BIER ,,Het bier dat wij maken is hoe het al eeuwenlang gemaakt werd. Dat doe je in een vergistingsproces, dat is een zogenaamd bovengistend bier, ongefilterd. Pils is een ondergistend product. Dat proces is pas in de vorige eeuw ontwikkeld en kwam uit het toenmalige Tsjechoslowakije. Ook wel 'Lagerbier' genoemd. Tachtig procent op de markt is pils. Wij maken speciaal bier, soms met wel elf procent alcohol. Op dit moment ontwikkelen wij bieren voor het hogere segment, met speciale smaken door kruiden als koriander, sinaasappel en hopsoorten. Maar we zijn sowieso voortdurend bezig om te kijken hoe wij nieuwe smaken kunnen ontwikkelen. Dat maakt ons bier uniek."

advertentie
advertentie